Gyógyszermarketing: egyre kevesebb a promózás…

Csak az online jelenlét erősödött
Csak az online jelenlét erősödött

A Szinapszis által megkérdezett orvosok 50%-a számít arra, hogy a magyar piacot bizonyos gyógyszeripari cégek hamarosan elhagyják.

A gyártói promóciók száma látványosan csökkent az elmúlt két esztendőben, és a házi- és szakorvosok is egyre inkább úgy gondolják 2011-hez képest, hogy még további csökkenés várható – ez derült ki a Szinapszis.hu kutatásából, melyet a Drportal.hu orvosi weboldal közreműködésével végzett el.

Két éve az orvosok:

  • 40%-a holtbiztosra vette,
  • 47% pedig inkább csak valószínűsítette (határozatlanul),

hogy a gyógyszergyártó cégek aktivitása és támogatásai visszaesnek majd a későbbiekben – derült ki a mérés alapján.

A 2013-as kutatás tovább erősíti ezt a véleményeket:

  • az orvosok 63%-a biztosra veszi a csökkenést,
  • 30% pedig egyelőre valószínűsítés mellet voksol.

Már két évvel ezelőtt is arra számítottak az orvosok, hogy az orvoslátogatások csökkenni fognak, közel 80% gondolta anno így, és az idei válaszadók 70%-a további csökkenést feltételez.

42% úgy véli, a személyes találkozások is jelentősen visszaestek, és ugyanezt gondolják a szakmai folyóiratok támogatásáról, vagy a kórházi kedvezményekről.

Csak az online jelenlét erősödött
Csak az online jelenlét erősödött

Legjobban a szakmai rendezvények támogatása ritkult meg, ezt 10-ból 9 orvos gondolja így. Fokozott növekedés csakis az interneten történő kommunikációban van, az orvosok közel 50%-a véli úgy, hogy a cégek online aktívabbá váltak.

A háziorvosok körében 62%, míg a szakorvosoknál 47% azoknak az aránya, akik mérséklődést érzékelnek az aktivitásban. Akik részt vettek a felmérésben 46(!!) olyan gyártót soroltak fel, akiknek láthatóan csökkent az aktivitása.

A felmérés azt mutatja, az orvosok 45% teljesen meg van győződve róla, hogy bizonyos gyártók idővel ki fognak vonulni a hazai piacról.

A Szinapszis kutatása mindkét évben (2011, 2013) online kérdőíven történt, 2011-ben 861-en töltötték ki, idén pedig 427-en. Mindkét évben a válaszadók egynegyede alapellátásban tevékenykedő háziorvos, háromnegyede pedig különböző területek szakorvosa volt.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel