Hat betartható tipp, hogy a céged túlélje az első három évét!

A gazdagok kapcsolatokat, hálózatokat építenek. Mindenki más meg munkát keres.

Magyarországon az induló vállalkozások 60 százaléka három éven belül megszűnik. A kudarc okai sokfélék, de a végleges bukás megelőzhető. Ha a céged még nem dőlt össze (remélem nem), akkor előzd meg az alábbi a tipikus hibákat, hogy vállalkozásod túlélje a kritikus első három évet (és a többit is)!

1. Ne lépd túl a  költségvetésedet

A céges költségvetés irányt mutat, ugyanúgy, akár a családi életedben. Egy jó költségvetés elkészítése sok időt vesz igénybe, de ezzel ne te foglalkozz, hanem bízd meg a könyvelődet, vagy keress egy gazdasági szakembert, aki segít. Tartsd be a leírtakat: és csak és kizárólag akkor költs többet, ha a bevételed is több!

2. Ha nincs pénzügyi terved, nem fogod látni a motiváló célokat sem

Pénzügyi terv nélkül nem látod át rendesen, hogy mit, mennyit, és mikorra akarsz elérni: ergo, nem lehet konkrét elképzelésed arról, hogy mennyit termelj. Ennek hiányában igazi motivációd sem lesz (pl. villa a Bahamákon, Bugatti Veyron, Dom Perignon White Gold Jeroboam pezsgő, stb.).

Vagyis hetente egyszer elemezd az eladásból származó bevételeidet, korrigálj, ha kell. Ha nincs terv és kontroll, akkor eleve vesztes vagy!

3. Cégvezető legyél a cégedben, ne pedig alkalmazott

Neked az a dolgod, hogy szervezd az üzletet. A titkárnőnek az, hogy szervezze meg a találkozót, intézze a levelezést. A kisegítő alkalmazottak munkája az, hogy elvigye a levelet a postára, vagy hozzon neked ebédet. Ha mindent te csinálsz, ne csodálkozz rajta, hogy az üzleti életben elkerül a siker.

A munkaerő pénzbe kerül, de ezt kell neked megoldanod: olyan üzletet kötni, amiből bőven ki tudod fizetni az alkalmazottak munkabérét. Másként nem megy!

4. Ne csapongj össze vissza

Minden vállalkozásnak van egy főtevékenysége, az, amiért megalakult. Ez a főtevékenység az, ami miatt a vállalkozói életet választottad, vagyis leginkább azzal kell foglalkoznod. Ahelyett, hogy össze-vissza csapongsz, inkább azt a vonalat erősítsd, amiben már jó vagy.

5. Fizesd be az adókat

Hosszú távon az adókerüléssel a céged halálos ítéletét írod alá. Pályázatokból esel ki, rossz hírnevet szerzel. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az adók be nem fizetése illegális…

6. Ne hagyd, hogy a vetélytársak lenyomjanak

A sok hasonló vállalkozás közül ki kell emelkedned. Tisztába kell kerülnöd a saját erősségeiddel, meg kell mutatnod a piacodnak, hogy te más vagy, mint a többi hasonló cég. Ha ezt nem teszed meg, a versenytársak eltipornak.

Úgyhogy sok sikert, és ne hagyd magad!

Ha pedig hasznos volt az írás, oszd meg a többiekkel is -nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság