Kertészkedj a stresszmentes hétköznapokért!

Ébredezik a világ, ráadásul a jó idő is megérkezett, így már most több okod van arra, hogy pozitív legyél. Azonban a koronavírus mély nyomokat hagyott mindenkiben, amelyek nem tűnnek el egyhamar. A pánik, a bezártság és a betegségtől való félelem okozta stressz a mai napig kihatással van életedre. Az olyan gondolatok, mint a „Ki mehetek már az utcára?”, „Ha felveszem a maszkot az biztosan megvéd a vírustól?”, „Ha elmúlik a veszélyhelyzet vajon lesz ismét munkám?” könnyedén felemészthetik tested-lelked egyaránt, hacsak nem teszel ellene valamit.

Szerencsére számos dolog van, amellyel csökkentheted a felgyülemlett stresszt. Kimehetsz a természetbe futni vagy csak szimplán sétálni egy nagyot, filmet nézhetsz, könyvet olvashatsz, de kertészkedhetsz is. Utóbbi ráadásul nem csak kikapcsolja az elmédet, de értéket is teremtesz vele, ami által még hasznosabbnak érzed magad. Nézzük hogyan is teszi boldogabbá mindennapjaidat ez a hasznos hobbi.

Hatékonyabb mint az olvasás

Félreértés ne essék, én sem vagyok az olvasás ellen. Azonban egy kutatás alapján 30 perc kertészkedés hatékonyabb nyugtatónak bizonyult, mint 30 perc olvasás. A vizsgálat résztvevőit arra kérték, hogy egy kimerítő feladat után a csapat egyik fele fél órát olvasson, a másik fele pedig fél órát a kertben töltsön. A feladatok végén a résztvevőktől nyál-kortizol mintavétel alapján megállapították a szervezet aktuális stressz hormon szintjét, ahol több mint meglepő eredmény született. Az olvasástól egyáltalán nem javult az általános hangulat, sőt volt akinél romlott (ez kissé fura, de a kutatókkal nem vitatkozom). A kertészkedéstől pedig egyértelműen csökkent a feszültség és a jó hangulat dominált a csapat másik felében.

kerteszkedes_boldogabba_tesz

Mi lehet az oka?

Azt, hogy az olvasás miért nem csökkenti a stresszt még most sem értem, de azt már annál inkább, hogy a kert művelése, a növények gondozása miért nyugtat meg. Az első ok a napfény lehet. Legyen akár kertes házad vagy mindössze pár négyzetméternyi kis balkonkerted, a napsütéses időben, ha akarod, ha nem a szervezeted szívja magába a D-vitamint. Ezáltal pedig jobb lesz a közérzeted, valamint javul az immunrendszered ellenálló képessége.

A másik ok az, hogy közvetlen kapcsolatba kerülsz a természettel. Igaz, hogy már több ezer éve elhagytuk barlangjainkat és kimerészkedtünk az erdőből, de lelkünk legmélyén, génjeinkben mindig is visszavágytunk természetes közegünkbe. Ezért is érzed magad felszabadultnak, növényeid meglocsolása, egy kis gazolás vagy fametszés után. Ehhez kötődik rögtön a harmadik ok is, amely nem más, mint az, hogy alkotsz, létrehozol valamit, ami csak a tiéd, amit a saját képedre tudsz formálni.

Ezen felül jó érzéssel tölt el, amikor a saját, akár teljesen bio zöldségeidből készül a vasárnapi húsleves, vagy a balkonodon nevelt és szaporított levendula tövekkel leped meg ismerőseidet.

A negyedik és egyben legutolsó ok az, hogy teljesen kikapcsolja az agyad, nem fogsz gondolni másra csak az adott folyamatra. Az újonnan beszerzett növények átültetése monoton feladat, de arra pont jó, hogy 100%-ban kiszakadj a stresszes hétköznapokból. A virágok, zöldségek permetezése, tápoldatozása, gazolása pedig egyszerű feladat, de azért oda kell figyelni az apró részletekre, a maximális koncentráció pedig szintén eltereli a gondolataid a hétköznapi problémákról.

kerteszkedj_es_boldog_leszel

Hogyan kezdjem?

Először is tudnod kell, hogy hol szeretnél növényekkel foglalatoskodni. Amennyiben hely szűkében vagy és csak egy maroknyi erkély áll a rendelkezésedre, érdemes kisebb bokros növényeket vásárolnod. Ha zöldségről van szó, a balkon paradicsom, apróbb chili paprikák, vagy bármilyen fűszernövény is megfelel. Amennyiben a virágok érdekelnek inkább, érdemes a tipikus balkon növényeket beszerezni, mint például a muskátli, a mézvirág, büdöske vagy a futó petúnia.

Abban az esetben, ha nagy kerttel rendelkezel a zöldségek és gyümölcsök, valamint a virágok tárháza végtelen. A folytonnövő paradicsomtól kezdve, a tökön át a különböző gyümölcsfákig számos növénnyel díszítheted konyhakerted kihasználatlan területeit. Amennyiben valóban sok helyed van leandert, angyaltrombitát, liliomfát és még számos nagyra növő virágot is ültethetsz.

Ha eldöntötted, hogy hova szeretnél ültetni, azt is mérlegelned kell, hogy milyen sűrűn szeretnél hódolni új hobbidnak. Ez természetesen attól függ, hogy milyen növényeket ültetsz. A szárazságot jól tűrő, igénytelen büdöske nem igényel sűrű gondozást, ellenben egy ékszerorchideával, amely kimondottan igényes: szereti a meleget, de a túl sok fényt nem, földje kissé mindig nyirkos legyen és időnkét tápoldatozni kell – írja a Kertinfo.

A zöldségekkel is hasonló a helyzet. Az újhagymát csak öntöznöd kell, míg például egy chili paprika esetében figyelned kell az állandó hőmérsékletre, fényviszonyokra és a tápoldatozásra.

Azonban mindenekelőtt tájékozódj a különböző növények igényeiről, szükséges tartási körülményeiről kertészetekben, internetes szakportálokon vagy a hosszú évek tapasztalatát összegyűjtő szülőktől, nagyszülőktől.

A lényeg, hogy mindegy milyen növényeid vannak, csak foglald le magad és kapcsold ki az agyad! A rendszeres ápolást garantáltan meghálják szép virágaikkal, bő terméseikkel, amelyek belecsempésznek egy csipetnyi boldogságot a stresszes hétköznapokba!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel