Mire költsem a pénzem, hogy boldog legyek?

boldogsagidezet

Élményekre!

Élményekre költsd a pénzed, hogy boldogabb legyél és ne tárgyakra. Most bebizonyítjuk, hogy egy kirándulás, egy túrázás barátainkkal egy társasjátékos est a családdal jobban boldogít minket, mint a tárgyak. Persze a tárgyak mellett is lehet érveket sorakoztatni, hogy miért jó egy pár futócipő, iPhone, ruha, xbox stb.,viszont most nem ez a célunk.

A célunk az, hogy pszichológiailag bebizonyítsuk miért jobbak az élmények:

1. A tárgyak nem változnak

Könnyen hozzászokunk a tárgyakhoz. Megvesszük és felrakjuk a polcra vagy berakjuk a szekrénybe. Nem kell eltelnie néhány napnak és már úgy érezzük, hogy mindig is ott volt.

2. Az élményeket többnyire másokkal éljük át

Közösen várjuk és éljük át. Ha egy régi jó baráttal elmegyünk valamerre biliárdozni vagy kirándulni jobban megerősítjük barátságunkat, mintha új telefonunkról vagy ékszerünkről mesélünk neki.

3. A tárgyakat hasonlítgatjuk másokéhoz, az élményeket nem!

Egy futball meccs élményét se hasonlítgatjuk össze a szomszédunk nyaralásával. Ákos koncerten elől csápoló ismeretlen pár élményét meg se próbáljuk összehasonlítani sajátunkkal pár sorral odébb. De, ha új autónk törölgetése közben elhalad mellettünk a szomszéd a tűzpiros kabriójával már más a helyzet.

4.  Az élményekkel nem akarunk kereskedni

A legtöbb tárgyat fejben beárazzuk és arra gondolunk, hogy mi lenne ha eladnánk. Vajon mennyit kapnánk érte? Az élmények nem a polcon vagy a garázsban vannak, hanem emlékeinkben élnek. Az csak a miénk, másnak nincs még egy ugyanolyan élménye.

5. Túlzott figyelmet fordítunk a tárgyak megszerzésére ami:

  • bizonytalanságot okoz,
  • elégedettségi szint apadni kezd,
  • és üresebb kapcsolatokat eredményez.

Érdemes továbbra is szem előtt tartani az anyagi dolgokat, hiszen azok is okozhatnak boldogságot, ha élményekké konvertáljuk őket. Új autónkkal elmehetünk kirándulni a családdal. Okostelefonra vagy tabletre tehetünk önfejlesztő alkalmazást. Inkább sok apró élményre költsük pénzünk, mint egy-két nagyra. A boldogság olyan mint egy jó étel: mindig az első falat a legfinomabb.

Több apró élmény, több első falat.

Akácosi Tivadar Tibor

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság