Ezért tesz egészségesebbé és boldogabbá az utazás

ezert-tesz-egeszsegesebbe-es-boldogabba-az-utazas

Aki rendszeresen kalandozik a világban, az nagyon jól tudja, hogy az utazás jót tesz a testnek és léleknek egyaránt. De mi állhat ennek a háttérben?

Biztosan te is érezted már, hogy amikor fáradt és feszült vagy, fejfájással és feszültséggel küszködsz, nincs energiád és motiválatlan vagy, akkor eszedbe jut a közelgő nyaralás, és hirtelen felpörögsz a tettvágytól.

Az apró fájdalmak ilyenkor feledésbe merülnek, a lelked pedig megkönnyebbülten sóhajt fel. Az utazás egyszerűen jót tesz nekünk – az alábbiakban pedig megtudhatod, hogy miért és pontosan milyen hasznunk származik belőle szellemileg és fizikailag.

ezert-tesz-egeszsegesebbe-es-boldogabba-az-utazas

1. A mozgás öröme

Régóta köztudott, hogy a rendszeres testmozgás és a sport az egyik legegyszerűbb módja a mindennapi stressz leküzdésének és a személyes egészség megőrzésének – ennek ellenére nehezen tudunk beépíteni belőle elegendő mennyiséget mindennapjainkba.

Reggel tovább szeretnél aludni, este fáradt vagy, hétvégén pedig vár a házimunka és a családdal is foglalkoznod kell. A rendszeres testedzések beiktatása ezért gyakran több stresszt okoz, mint amennyit maga a sport enyhít.

Nyaraláskor viszont minden másképp alakul: sokszor órák telnek el úgy, hogy szinte észre sem veszed, mennyi lépést tettél meg a sok látnivaló megtekintése során.

A természet szépségeit a legtöbbször csak gyalog lehet elérni, és akkor persze ott vannak még maguk a sporttevékenységek – a szállodai jógaóráktól a szörfös foglalkozásokig, a kerékpártúráktól a fitneszórákig.

Alig van, aki kevesebbet mozog nyaraláskor, mint otthon!

2. Nyaraláskor új hobbikat fedezhetünk fel

Az egyik legszebb egy külföldi utazásban az új dolgok kipróbálása, amelyek aztán az otthoni mindennapok részévé válhatnak – és ez alatt nem csak a finom ételek vagy az izgalmas látnivalók emlékét értjük.

Kipróbáltál már valaha például egy all-inclusive jógahotelt? Vagy az íjászatot? Mit szólnál a jazztánchoz? Előfordult már, hogy nyaralás közben kipróbáltál egy új sportágat, például a hegymászást, a sífutást vagy a búvárkodást, és annyira élvezted, hogy szeretted volna folytatni?

Ha igen, akkor pontosan tudod, miről beszélünk – a hobbi pedig ne feledjük: tökéletes stresszoldó!

3. Vissza a természethez

Képzeld el: egy buja zöld erdőben sétálsz, a levegőben a növények és a föld illatát érzed, a szél lágyan susog a levelek között, a madarak énekelnek és az aljnövényzet ropog a lábad alatt. Ha csak belegondolsz, már az is pihentető és megnyugtató.

Az embereknek sokkal több időt kellene a természetben tölteniük – akár a hegyekben, a napsütötte erdőkben, a tengerparton, vagy egy hajókirándulás alkalmával.

Nyaraláskor van időnk túrákkal és kirándulásokkal kényeztetni magunkat, amelyek során több napra magunk mögött hagyhatjuk a várost és annak stresszes életmódját.

ezert-tesz-egeszsegesebbe-es-boldogabba-az-utazas

4. Szerezz új tapasztalatokat

Az emberek természetüknél fogva kíváncsiak, és az egészséges elmének mindig új kihívásokra és új tapasztalatokra van szüksége ahhoz, hogy fiatal, aktív és rugalmas maradjon.

Más szóval: az új élmények elengedhetetlenek a testi és lelki jóléthez, és hol lehetne belőlük többet gyűjteni, mint egy ismeretlen környezetben, egy távoli országokban való tartózkodás során?

Fedezz fel soha nem látott épületeket vagy nézd meg a kilátást egy óriási hegycsúcsról. Tapasztald meg saját bőrödön, milyen érzés a Holt-tengerben lebegni, vagy látogasd meg a világ legvalószerűtlenebb tájait, és érezd magad úgy, mintha egy teljesen más bolygón lennél.

A világ tele van kalandokkal, amelyek csak arra várnak, hogy megtapasztald őket!

5. Ismerj meg más nézőpontokat

Az utazás nemcsak új élményeket, hanem új távlatokat is megnyit. Nem hiába mondják, hogy ahány ház, annyi szokás.

Bárki, aki külföldre utazik, és bekapcsolódik az ottani művészetbe, kultúrába és társadalomi életbe, megtanulja, hogyan értsen meg jobban másokat, miközben a látóköre is tágul.

6. Kikapcsolódás és pihenés

Mindannyiunknak szüksége van egy kis kikapcsolódásra – távol a mindennapi stressztől, a karriertől és a házimunkától. A kikapcsolódás és a pihenés nem feltétlenül azt jelenti, hogy semmit sem csinálsz.

Sokak számára a városnéző túrák, a kirándulások vagy a sportkalandok jelentik az abszolút kikapcsolódást, míg mások csak süttetni akarják magukat a napon vagy lebegni egy medencében. Te tudod, hogy mi a legjobb neked!

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság