3 tévút, amiért te sem találod a boldogságot

3-tevut-amiert-te-sem-talalod-a-boldogsagot

Az élet végső célja mindenki számára: a boldogság. Mindenki akarja, de nagyon kevesen tudják megélni. Miért olyan nehéz megtalálni és megtartani?

Amikor a boldogságról beszélsz, általában két különböző jelentésben teszed: vagy a „szerencsés vagyok” vagy az „áldottnak érzem magam” értelemben használod.

Ehhez hasonlóan, a mai boldogságkutatás kétféle boldogságot különböztet meg:

  1. a véletlen boldogságot
  2. és az életboldogságot.

Ahogy a név is sugallja, az előbbit nem lehet befolyásolni: vagy történik veled valami felemelő, jó dolog egy kedvező egybeesés révén, vagy nem.

Érdemes inkább az életboldogságra helyezni a hangsúlyt, amelyet aktívan lehet teremteni és cselekedeteinkkel befolyásolni. Azt az érzést, ami a boldogság pillanatában benned van, a pozitív hangulatot, az elégedettséget legszívesebben megőriznéd örökre, igaz?

Melyik az a 3 tévút, amelyről elhitted, hogy a boldogsághoz vezet?

3-tevut-amiert-te-sem-talalod-a-boldogsagot

1. Boldog vagy, ha az vagy, amit csinálsz

Természetes, hogy értékesnek érzed magad, ha bármit sikeresen befejeztél. Mégis veszélyes önmagadat és boldogságodat kizárólag olyan tevékenységeken keresztül meghatározni, mint például a munkád.

Mi történik, ha már nem tudod megtenni azt, ami értelmet és célt ad az életednek? Vagy amikor nem sikerül? Az ember a saját boldogságát addig tapasztalja, amíg sikereket ünnepel, jól végzi a munkáját.

Ha nincs siker, a kártyavár gyorsan összeomlik. Ha tartósan boldog akarsz lenni, akkor ne kösd az életedben való boldogságodat egy bizonyos feladat sikeres elvégzéséhez és az általad elért státuszhoz vagy betöltött szerephez.

2. Boldog vagyok, ha az vagy, amit mások gondolnak rólad

A legtöbb embernek imponál, ha tetszik másoknak és irigykednek rá. Ettől fontosnak és szükségesnek érzi magát. Ne kövesd el azt a hibát, hogy ez lesz az egyetlen módja annak, hogy boldognak és elégedettnek érezd magad.

Mi történik akkor, ha elcsendesül a hőn vágyott csodálat és elismerés? Ne engedd, hogy saját tragikus tapasztalataidon keresztül értsd meg, hogy a boldogságod független egy harmadik fél véleményétől és gondolataitól!

3. Boldog vagy, ha az vagy, amid van

Egy méregdrága autó, egy pazar ingatlan, egy pompás partner – ki ne szeretné ezt? A birtoklás az irányítás, a biztonság és a hatalom érzését adják. De mi van akkor, ha a számla üres, vagy a partner elhagy? A boldogságod nem a gazdagságon múlik, ugyanakkor egy fontos eszköz hozzá!

3-tevut-amiert-te-sem-talalod-a-boldogsagot

A „helyes” út: Több önismerettel a boldogsághoz

Az igazi boldogság nem olyasvalami, amit megvehetsz, vagy megkaphatsz egy kis dobozba csomagolva. A valódi boldogság belülről fakad. Tenni kell érte, de megéri a ráfordított időt és munkát. Igen, jól sejtetted, a kulcs önmagadban rejlik!

A központi kérdést senki sem kerülheti el: Ki vagyok én? Emlékszel még rá, amikor ehhez hasonló bölcsességeket hallottál az iskolában, hogy az út a fontos, nem a cél? Engedd meg magadnak, hogy értelmet nyerjen ez a gondolat: minden önmagadban kezdődik és ér véget!

A boldogságod keresése valójában önmagad keresése. Ezt a munkát senki sem végezheti el helyetted, de épp ez a lényeg. Ennek a kalandnak egyetlenegy forgatókönyve van és a főszereplő csak te vagy!

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság