Te annyi fizetést kapsz, amennyit megérdemelsz?

te-annyi-fizetest-kapsz-amennyit-megerdemelsz

Elgondolkoztál már azon, hogy valóban azt a bért kapod-e, amennyi a képességeidért és a tudásodért járna? A pénz kétségtelenül nagy motiváló tényező, és kifejezheti teljesítményedet, megbecsültségedet.

Ennek ellenére a pénzt gyakran más tényezők kompenzálására is használják. A fizetési tárgyalások buktatói tehát már akkor kezdődhetnek, amikor magával a pénzzel foglalkozunk.

Sok vállalat nem csupán a fizetésben „értékeli” munkát, hanem lehetőségeket nyújtanak a szakmai továbbképzésre, a coachingra vagy akár wellness-, illetve sportbérleteket biztosítanak a munkatársaknak. Ha közeledik a bértárgyalás időpontja, ezeket is figyelembe kell venni a döntéskor.

Piaci értékünk megbecsülésének 8 alapköve

te-annyi-fizetest-kapsz-amennyit-megerdemelsz

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan számold ki piaci értékedet és miként légy sikeres a bértárgyalásokon annak érdekében, hogy megkapd a tudásodnak, illetve képességeidnek megfelelő bért.

1. Szerezz be megfelelő statisztikákat

A statisztika csak statisztika, de jó kiindulópont. Kezdd el a célként kitűzött munkakörhöz kapcsolódó bérek online összehasonlítását. Ma már elérhetők a világhálón különféle bérkalkulátorok, amelyek segíthetnek ebben.

Bár a jövedelmi tartomány nagyon széles, elég jó képet kaphatsz arról, hogy milyen fizetési szintre számíthatsz.

2. Az „átlagfizetés” csak egy dolog

A kalkulált átlagkereset nem feltétlenül vonatkozik rád, hiszen ez az eredmény – ahogyan neve is mutatja – csak átlagos. Nem tudhatod meg, mekkora ingadozások vannak a te iparágadban a fizetések között.

A különleges eredményeket, az átlagon felüli sikereket és a további képzéseket itt nem veszik figyelembe. Tehát gondold át, hogy ezek alapján vajon az átlag felett vagy alatt lehetsz-e.

3. A munkatapasztalat, mint fontos tényező

Új vagy a cégnél, és még mindig kevés a munkatapasztalatod? Idővel ez a tulajdonságod is növekedik majd, mindenesetre beleszámít a piaci értéked meghatározásába.

4. Mennyit ér a végzettséged?

Számos iparágban és tevékenységi területen az egyetemi végzettség nagy különbséget jelent. Vizsgáld meg, hogy ez vonatkozik-e a te esetedre is. Ha úgy döntesz, hogy a munka mellett diplomát szerzel, ügyelj arra, hogy a munkáltatód ezt figyelembe vegye a fizetés meghatározásakor.

te-annyi-fizetest-kapsz-amennyit-megerdemelsz

5. Fizetési különbségek régiók, ágazatok és vállalatok szerint

Magyarország egyes régiói között elég nagy különbségek vannak a bérek tekintetében. Az is számít, hogy nagyvárosban vagy egy kis faluban dolgozol-e. A bérkülönbségek szempontjából az iparág, a cég mérete és gazdasági helyzete egyaránt meghatározó lehet.

6. Felelősségi szint bérben való megmutatkozása

A fizetési besorolásodnak a felelősségi szintedhez kell igazodnia. Ha a menedzsered kommentár nélkül több feladatot és felelősségi területet ad, akkor egy esetleges bértárgyalás során ezt érvként is használhatod.

7. A kézzelfogható eredmények kimutatása

Minden olyan eredmény, amely kézzelfogható dologhoz vezet, mint például az eladások növekedése vagy egy hatékonyabb marketingstratégia, az határozottan növelheti az értékedet. Ha folyamatosan dicsérik az elért eredményeidet, és állandóan képzed magad a szakterületeden, akkor ezeknek az erőfeszítéseknek a fizetési szinteden is meg kell jelenniük.

8. Soft skills

Kiváló koordinátor vagy?  Tudod, hogyan motiváld kollégáidat az önálló munkavégzésre? Hatékonyan kommunikálsz és remek prezentációkat tartasz? Ezek a soft skillek nem mindenkire jellemzők, így egyértelmű, hogy ezek is emelik piaci értékedet, azaz magasabb fizetést érdemelsz.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság