Túlképzett vagy egy pozícióra? Néha ez a kilépő egy új karrier felé!

tulkepzett-vagy-egy-poziciora-neha-ez-a-kilepo-egy-uj-karrier-fele

Mikor és miért érdemes olyan pozícióra pályázni, amelyre túlképzett vagy, és hogyan győzd meg az ötlet helyességéről a munkaadót?

Az ember életében többször is előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben megváltoznak a prioritásai, más tűnik értékesnek, mint korábban, ezért gyakran nem tűnik furcsa lépésnek egy olyan állásra jelentkezni, amelyben túlképzettnek számítunk.

A legtöbb esetben ez teljesen logikus lépés, noha a külvilágból talán éppen ellentétes hatást válthatunk ki vele. Elmondjuk, hogy miért lehet előnyös, ha bizonyos élethelyzetekben egy olyan pozícióra jelentkezünk, ahová túlképzettek vagyunk.

tulkepzett-vagy-egy-poziciora-neha-ez-a-kilepo-egy-uj-karrier-fele

Belépés álmaink cégébe

Kiinduló helyzet: Képzeld el, hogy nemrég fejezted be médiatudomány szakot az egyetemen.  Az álmod, hogy újságíróként dolgozz egy televízió szerkesztőségében, eléggé elérhetetlennek tűnik, hiszen több száz másik tehetséges fiatal diplomásnak is pontosan ugyanez az álma. Mit lehet ilyenkor tenni?

Megoldás: Ha álmaid cégében nehéz rögtön a kívánt pozícióba ugrani, először célozz meg egy másikat, amelyre túlképzett vagy. Így legalább bekerülhetsz a cégbe, és lehetőséged nyílik arra, hogy elindulj az álomhivatásodhoz vezető úton. De légy óvatos: csak akkor jelentkezz, ha biztos vagy abban, hogy előre tudsz lépni a ranglétrán.

Érvek a munkáltató meggyőzéséhez: A legjobb, ha őszintén elmondod, hogy nagyon motivált vagy, mert úgy látod, ez egy lehetőség arra, hogy eljuss a kívánt pozícióba. Ez azt mutatja leendő főnöködnek, hogy nem félsz keményen dolgozni céljaidért.

További érvként felhozhatod, hogy már így is megismerheted a céget, a folyamatokat, a struktúrákat és a kultúrát, hogy aztán ezt a tudást az új pozícióban kamatoztasd.

Kilépő egy új karrier felé

Kiinduló helyzet: Közgazdaságtant tanultál, ahogy a szüleid kérték tőled, de a szíved mélyén mindig is arról álmodtál, hogy szakácsként dolgozz, és megalapíthasd a saját éttermedet.

Megoldás: Radikális karrierváltás esetén jelentkezhetsz először csak hétvégi munkára. Jelen esetben: kezdd szakács asszisztenseként vagy vegyél egy mozgóbüfét, esetleg nyiss egy kizárólag hétvégén üzemelő konyhát.

Ezzel tapasztalatot szerezhetsz a téged érdeklő területen, és megmutathatod leendő munkaadódnak, illetve magadnak, hogy komolyan gondolod az új karrier megkezdését.

Érvek a munkáltató meggyőzéséhez: A varázsszó itt: szerénység és kemény munka. Az, hogy egyetemi végzettséggel rendelkezel, és már dolgoztál az adott iparágban, nem jelenti azt, hogy egy másik szakmában pályamódosítóként magasabb pozícióban is elindulhatsz.

Ha őszintén kinyilvánítod, hogy te kifejezetten gyakornoki pozícióba szeretnél kerülni, és a nulláról megtanulni a szakmát, nyert ügyed lesz. Magyarázd el munkaadódnak az új karriertörekvéseidet. Ha valóban meg vagy győződve az új karrierutadról, akkor ez a motiváció a munkáltatót is meggyőzheti.

tulkepzett-vagy-egy-poziciora-neha-ez-a-kilepo-egy-uj-karrier-fele

Visszaút a vezető pozícióból

Kiinduló helyzet: Pályafutásuk elején sokan álmodoznak vezetői pozícióról. Felelősségvállalás, alkalmazottak, ennek megfelelően magas fizetés – sok érv szól a vezetői szerep mellett. Hosszú távon azonban nem mindenki érzi jól magát ebben a helyzetben.

Mert egy ponton a vezetői szerep árnyoldala is érvényesülhet: a hatalmas időigény. A felelősségvállalás sok esetben azt is jelenti, hogy mindig rendelkezésre állsz, a túlórák gyakran megszokottá válnak, és egy ponton felteszed a kérdést, hogy meddig szeretnéd felfüggeszteni a magánéletedet és a szabadidős tevékenységeidet.

Megoldás: Ha már nem szeretnél egy vezetői szerep stressztényezőinek kitéve lenni, és törekszel a rendszeres napi rutinra, kereshetsz személyes erősségeidnek megfelelő, de kevésbé megterhelő munkát.

A legtöbb esetben azonban ezek olyan pozíciók, amelyekre túlképzett vagy. Hiszen aki vezetői feladatokat vállalt, az általában meghaladja a többi pozíció követelményeit. Ez azonban nem lehet akadály. Gondold át, melyik pozícióban éreznéd jól magad helyette, és csak jelentkezz rá.

Érvek a munkáltató meggyőzéséhez: Sokszor nehéz világossá tenni az új munkáltatód számára, hogy miért szeretnél lemondani a vezetői szerepről. A legjobb, ha őszintén felvállalod prioritásaid megváltozását. Azt is megjegyezheted, hogy a vezetői pozíciód előtt végzett munkák voltak azok, amelyeket a legjobban élveztél.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság