Új lendület a karrierednek? Íme néhány tuti tipp!

uj-lendulet-a-karrierednek-ime-nehany-tuti-tipp

A mai makrogazdasági helyzetet erős politikai hatások és ismétlődő nemzetközi bizonytalanságok jellemzik. Más szóval, a gazdaság állandó mozgásban és változásban van.

Mindez a korábban biztonságosnak tűnt piacokat és szektorokat is nehezen érinti. Ha felsővezetőként az új karrierlehetőségeidet mérlegeled, ezeket a tényezőket is figyelembe kell venned.

Az alábbiakban megismerheted még azokat a lépéseket, amelyeket érdemes átgondolnod, ha új lendületet szeretnél adni karrierednek.

Tájékozódj átfogóan

Ha szakmai váltásról és új karrierlehetőségek feltárásáról van szó, elengedhetetlen a másokkal való eszmecsere.

Fejvadászokkal, az iparágad képviselőivel és kollegáiddal folytatott beszélgetések során értékes értékes visszajelzéseket kaphatsz, amelyek eligazodásul és kiindulópontként szolgálnak az önreflexióhoz.

Ha lehetőséged van rá, sokat segíthet egy speciális karrier-tanácsadó vagy coach is.

uj-lendulet-a-karrierednek-ime-nehany-tuti-tipp

Csak a tervszerű megközelítés vezet célhoz

Tisztában kell lenned azzal, hogy merre akarod vezetni karrieredet. A helyzet a profi sporthoz hasonlítható: ha egy nagy bajnokságban játszol, akkor már az elején egyértelműen ki kell dolgoznod, meg kell határoznod a tehetségedet, a céljaidat és az edzéstervedet.

Az olyan kérdések, mint:

  • Mi tesz boldoggá?
  • Jó-e az idő a változásra vagy a következő karrierlépésre?
  • Melyik szakmai irány a legmegfelelőbb számomra?
  • Mik az erősségeim, mik a gyengeségeim?

kihagyhatatlanok.

Vegyél elő egy jegyzetfüzetet és legjobb tudásod szerint írd le a legelső gondolataidat. Válaszolj a kérdésekre anélkül, hogy elemezgetnéd a válaszaidat. Arra majd ráérsz később. Nagyon fontos, hogy zsigerből érkezzenek a válaszok, mert csak azok tükrözik a legbensőbb vágyaidat.

A tervezést alapvetően meghatározza ezeknek a fontos kérdéseknek a tisztázása. Emellett a munka és a család egyensúlya is egyre fontosabbá válik a szakmai átirányítás során, ezért az átgondolt tervezés is elengedhetetlen.

A piac mai helyzetének figyelembevétele elengedhetetlen

A karrierugrások sok felsővezető számára a szakmai fejlődés tervezésének legfontosabb részét képezik. A politika folyamatos változása, a gazdaság átalakulása miatt felmerül a kérdés: milyenek lesznek a piaci erőviszonyok Amerika, Kína és Európa között a jövőben?

A fenti kérdésen kívül el kell gondolkoznod azon is, hogy a jövőbeni trendek – mint például a mesterséges intelligencia, a digitalizáció vagy a fenntarthatóság fő témája –, hogyan hatnak a saját szektorodra?

Fontos, hogy személyes szinten elemezd ki azokat a lehetőségeket, amelyek ezekhez a kérdésekhez ténylegesen kapcsolódnak.

uj-lendulet-a-karrierednek-ime-nehany-tuti-tipp

A professzionális pozícionálás a következő karrierlépés kulcsa

Ha karriered fellendítésére vágysz, gondolkozhatsz cégen belül is, nem kell feltétlenül új vállalathoz menned. A felsővezetőknek általában a saját cégükön belül is vannak előrelépési lehetőségei, amelyeket stratégiailag ki kell használni.

Érdeklődj a munkahelyen belüli továbbképzési lehetőségekről és pozícionáld magad és karrieredet újra.

Állj a saját lábadra

Számos felsővezetőnek jutott már eszébe az önfoglalkoztatás, illetve saját cég alapítása. Így születnek az új ötletek, az új elképzelések és új termékek a piacon.

Haladj lépésről-lépésre

Soha ne dönts a megérzésed alapján. Alaposan járd körül a témát a fenti szempontok szerint, ha szükséges, kérd karriertanácsadó vagy coach segítségét.

A karriermódosítás egy olyan terület, mely megéri a befektetett időt és energiát, hiszen egy megalapozott döntés meghozatalával az egész életed pozitívan változhat meg.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel