Üzleti etikett a nagyvilágban: mire készülj, ha más országba indulsz üzleti tárgyalásra?

uzleti-etikett-a-nagyvilagban-mire-keszulj-ha-mas-orszagba-indulsz-uzleti-targyalasra

Üzleti tárgyalásod lesz egy idegen országban, ahol nem ismered az üzleti etikettet? Ha ismerős számodra ez a forgatókönyv, akkor biztosan te is szeretnél többet megtudni arról, hogyan viselkedj -vagy ne viselkedj – üzleti környezetben a világ más tájain.

Az első szempont, amire oda kell figyelni, a bemutatkozás. Igaz a régi mondás: „Soha nem kapsz második esélyt az első benyomásra”.

Az első benyomás mindig befolyásolja a találkozó további részét. A bemutatkozás helyes módjának ismerete ezért elkerülhetetlen.

Ma már teljesen elterjedt jelenség, hogy ebédszünetben üzleti megbeszéléseket, állásinterjúkat tartanak. Számíthatsz rá, hogy téged is ilyen szituációban szeretnének megismerni, így ismerned kell többek között az adott ország étkezési etikettjét is.

Nézzük a fenti pontokat országonként.

uzleti-etikett-a-nagyvilagban-mire-keszulj-ha-mas-orszagba-indulsz-uzleti-targyalasra

Ausztrália

Ausztráliában az üzleti találkozókra szigorú öltözködési szabályok vonatkoznak, megkövetelt az elegancia, de a határozott kézfogás is alapvető fontosságú. A névjegykártyákra nincs korlátozás, az üzleti partnert pedig nyugodtan megszólíthatod a keresztnevén.

Brazília

Az erős kézfogáson kívül a ruházat körültekintő megválasztására kell odafigyelned, legyél mindig nagyon elegáns. Az étkezések általában sokáig tartanak, számíthatsz arra, hogy egy ebéd akár 2 óráig is elhúzódhat.

Kanada

Kanadában a határozott belépőn kívül figyelj oda arra, hogy üzleti partneredet a keresztnevén is megszólíthatod. Ismét szigorú öltözködési szabályok érvényesülnek, a nyakkendő és az öltöny alapvető fontosságú, de ne aggódj túl sokat a névjegykártyák átadása és átvétele miatt.

Dánia

Dániában az étkezési etiketthez tartozik, hogy mindennek el kell fogynia a tányérról. Brazíliához hasonlóan az erős kézfogás és az elegáns öltözködés szigorú betartása alapvető.

Franciaország

Jó beszélgetésindító lehet, ha bocsánatot kérsz, amiért nem beszélsz franciául.

A kézfogás lehet lazább, a partneredet pedig szigorúan „Monsieur X”-nek vagy „Madame X-nek” kell szólítanod. Itt is a merev öltözködési szabályok érvényesek, a névjegykártyákra nem vonatkoznak különösebb elvárások.

uzleti-etikett-a-nagyvilagban-mire-keszulj-ha-mas-orszagba-indulsz-uzleti-targyalasra

Németország

A németországi üzleti találkozókon hasonló etikett érvényes, mint a franciáknál annyi különbséggel, hogy „Herr” vagy „Frau” a megszólítás.

India

Indiában az erős kézfogást érdemes a „Namaste” köszöntéssel társítani, ami rögtön bizalmat ébreszt a tárgyaló felekben. Két kézzel és tisztelettel kezeld a névjegykártyákat (azaz a kapott kártyát ne tedd a nadrág hátsó zsebébe), hanem mindig előkelő helyre, tárcába, kártyatartóba.

Japán

Japánban a könnyed kézfogás jellemző, partneredet a családnevével és a „san” utótaggal köszöntsd (férfiaknál és nőknél egyaránt). Figyelj oda a magabiztosan elegáns öltözködési szabályokra és mindig két kézzel fogadd a névjegykártyákat és lényeges a szemkontaktus, a belsőséges viszony kialakítása, a folyamatos mosolygás.

Oroszország / Spanyolország / Svájc / Nagy-Britannia

Az üzleti találkozókra a fenti országokban ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint Németországban.

Érdekesség, hogy Oroszországban a túl sok mosolygást negatívan fogadhatják, az őszinteség hiányát sugározzuk vele tárgyalás közben. Fontos étkezési etikett itt, hogy addig ne igyál semmit, amíg el nem készült az első pirítós.

Egyesült Arab Emírségek

A határozott kézfogáson kívül a merev, szigorú öltözködési szabályokat kell betartanod, minél márkásabb ruhákban és karórában jelensz meg, annál nagyobb siker várható. Étkezés közben csak a jobb kezedet használd minden fogásnál.

Egyesült Államok

Az Egyesült Állomokban az üzleti találkozók hasonlítanak a kanadai tárgyalásokhoz, azzal az egyetlen különbséggel, hogy egy lazább öltözéket is választhatsz, itt nem követelik meg a nyakkendőt, de még az öltönyt sem, a fiatalabb cégeknél gyakran az egészen hétköznapi viselet is elfogadott.

Ne felejtsd el ezeket a tippeket, soha nem tudhatod, mikor jöhetnek jól!

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság