Használd az élet tudományát, hogy egységet teremthess a test és a lélek között

hasznald-az-elet-tudomanyat-hogy-egyseget-teremthess-a-test-es-a-lelek-kozott

Minden ember csak akkor teljesedhet ki, és kizárólag akkor érheti el a kívánt sikert, amikor elérte a testi lelki összhangot. Ennek az elérése sokaknál természetes, már-már ösztönös, valakiknek azonban dolgozniuk kell rajta. Ehhez lehet jó módszer az ayurveda!

Az ayurveda egy természetes gyógymód, amelyet Indiában több mint 5000 éve gyakorolnak. Sokszor hívják az élet tudományának is, hiszen az „ayuh” az életet, a „veda” pedig a tudományt jelenti.

Az ayurvedikus rendszer három létfontosságú energián (vata, pitta, kapha) és az öt természeti elemen (tűz, víz, levegő, föld és tér) alapul.

Az ősi „élettudás” nemcsak a betegségeknek és a fájdalom tüneteinek megszüntetéséről, hanem a test, a szellem és a lélek tökéletes egyensúlyba hozataláról is szól.

hasznald-az-elet-tudomanyat-hogy-egyseget-teremthess-a-test-es-a-lelek-kozott

Az ayurveda, mint orvosilag elismert tudományág

Indiában nemcsak úgynevezett gyógyüdülőhelyeken kínálják az ayurvedát, hanem speciális kórházakban és szanatóriumokban is elterjedt – ezért nem meglepő, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1982-ben önálló orvosi tudományágként ismerte el.

A test tisztítására, méregtelenítésére és megerősítésére az ayurveda elsősorban nyugtató masszázsokra, gyógynövényes és olajos kezelésekre, aromaterápiára, meditációra, relaxációs és mozgásgyakorlatokra, valamint a megfelelő étrend kombinációjára támaszkodik.

Mi történik az ayurvedában?

Minden konzultáció a pulzusdiagnosztikával kezdődik. Segítségével az ayurveda orvos felismeri a három dósa, vagyis az egészség pilléreinek – vata, pitta és kapha – jelenlegi konstellációját.

Ez a három életenergia más-más erősségben fordul elő minden egyénben. Ha a dósák kiegyensúlyozatlanok, a psziché és a test egyformán megterhelt.

Emiatt akut és krónikus betegségek alakulhatnak ki, így nagyon fontos a már említett intézkedések alkalmazása a testi, lelki és szellemi egyensúly helyreállítására.

A dósák, mint az élet energiái

Minden dósának bizonyos tulajdonságokat vannak, így ha kibillen az egyensúlyból, a szervezet reagál:

Vata: olyan tüneteket okoz, mint a székrekedés, az ízületi gyulladás vagy a sajgó fájdalmak.

Pitta: bőrbetegségeket, bőrpírt vagy gyulladást válthat ki.

Kapha: duzzanatot, daganatokat és hányingert idézhet elő.

hasznald-az-elet-tudomanyat-hogy-egyseget-teremthess-a-test-es-a-lelek-kozott

Kulcsfontosságú az ayurvedikus táplálkozás is

Az ayurveda megkülönbözteti az édes, savanyú, sós, keserű, fanyar és csípős ízeket.

Táplálkozási tippek

  • Kezdd a napot egy pohár meleg vízzel.
  • Délelőtt a fűszeres teák fogyasztása ajánlott, pl. kardamommal, koriandermaggal, édesköménymaggal, szegfűszeggel, kurkumával, csillagánizssal, borssal és gyömbérrel.
  • Csak akkor egyél, ha éhes vagy, de ne egyél jóllakottan.
  • Ne kapkodj étkezés közben, de ne egyél túl lassan sem.
  • Ne egyél addig, amíg az utolsó étkezést meg nem emésztette a szervezeted.
  • Kerüld a nehéz, éretlen vagy nagyon savas ételeket és az olyan kombinációkat, mint a gyümölcsös joghurt vagy a fokhagymával kiegészített tejtermékek.
  • Főzz friss és szezonális alapanyagokból.

Mi köze a jógának az ayurvedához?

Bár a jóga és az ayurveda eltérő hagyományokat követ, sok a közös vonásuk, hiszen mindkét rendszerben a gyógyításon van a hangsúly.

A jóga elsősorban a mentális, az ayurveda pedig a fizikai szintre irányul. Az ayurveda szakértői ezért gyakran ajánlják a jógát, akár a kezelés részeként, akár általános egészségmegőrzés céljából.

Kinek jó az ayurveda?

Az ayurveda célja holisztikus és egyéni gyógymódok kidolgozása a páciens szükségletei szerint.

Éppen ezért az ayurvedikus egészségügyi tanácsok előnyösek lehetnek beteg felnőtteknek, de gyermekeknek, időseknek és terhes nőknek egyaránt. Életmódnak is tekinthető, segítségével megelőzhetjük a betegségek kialakulását, így teljesen egészséges emberek is profitálnak belőle.

Ma már számos ayurvedikus szakértő és orvos elérhető hazánkban, bátran keress fel egyet, ha számodra is fontos az egészséged megőrzése.

Forrás 1

Forrás 2

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság