Hogyan változtatja meg az életedet a dolgok leírása?

A célok leírása, papírra vetése sokkal valószínűbbé teszi az elérésüket
A célok leírása, papírra vetése sokkal valószínűbbé teszi az elérésüket!

Szoktál írni? Ha igen, akkor miket? A legtöbb ember számára az írás az emailezést, bevásárlólistát, sms-t, Facebook chat-et, esetleg a munkahelyi teendőket, adminisztrációkat jelenti. Az írásban azonban ezeknél sokkal NAGYOBB ERŐ rejlik, mivel a helyesen alkalmazott írás gyakorlata képes megváltoztatni az életedet!

Hogyan változtatja meg az életedet a dolgok leírása?

1. Kitisztítja az elmét a magasabb szintű gondolkodás érdekében.

David Allen, az “Intézz el mindent!” (stresszementes életre és az eredményesség művészetére tanító) könyv szerzője szerint mindig írjunk teendő listát: ez lehet akár boltba menés, és hazafelé a plusz dolgok elhozása, vagy akár személyes projekt egy munka során.

Ez azért hasznos, mert ha ezeket a teendőket úgymond kiírod a fejedből, nem kell állandóan rajtuk agyalni (nehogy elfelejtsd valamelyiket), és fontosabb gondolatoknak adsz helyet.

Ezért kezd azzal a napot, hogy minden fontos teendődet leírod, ez lehet 5, vagy akár 50 mondat is, és innentől az agyadat már fel is szabadítottad a fontosabb gondolatok számára.

2. Segít feldolgozni az érzelmeidet.

A gondolatok, érzések leírása nagyszerű mód arra, hogy a munkahelyi, vagy akár a családi körben lévő konfliktusokat, rossz érzéseket feldolgozzuk. Ez ugyanolyan pozitív hatással bír, mint amikor egy barátodnak/barátnődnek kipanaszkodod magadat: megnyugtat és az erősíti az önismeretedet.

A célok leírása, papírra vetése sokkal valószínűbbé teszi az elérésüket
A célok leírása, papírra vetése sokkal valószínűbbé teszi az elérésüket!

3. Tisztán láttatja  múltadat.

Ha naplót vezetsz (akár egy pozitív naplót), akkor utólag is nyilvánvalók lesznek, és emlékezetesek maradnak azok a tapasztalatok, amiket egyébként már régen elfelejtettél volna.

Ha a naplódat visszafelé lapozgatós, akkor a saját növekedésednek is tanúja leszel, ez nagyon inspiráló tud lenni. Meg tudod érteni, miért ott tartasz ahol, és mikor miért úgy viselkedtél, ahogy.

Ha olyan problémával találkozol, amit korábban már sikerült megoldani, akkor a napló segít a megoldás felidézésében és gyorsabb megoldásában.

4. Sikerélményt ad.

Az írás sikerélményt ad, és segíti a haladást, a lehetőségek felismerését, és a produktivitást is elősegíti. Ha már folyamatosan írsz, tudod, hogy mennyire jó érzést ad visszanézni, hogy melyik álmod hogyan is vált valóra csak azért, mert tettél érte.

Sokan, amikor a naplójuk betelik, akkor jönnek rá, hogy igazából megírtak egy teljes könyvet. Miért ne írhatnának még egyet, ami még szebb és még jobb dolgokat foglal majd magába?

A sikerekre való visszatekintés növeli a produktivitást.

5. Segít nagyban gondolkodni.

Az írás megágyaz a nagyban gondolkodásnak, és a magas céloknak. Nem számít az, ami  külvilágban folyik, mert amikor terveket írunk, felismerjük, hogy a lehetőségek világa végtelen.

Ez segít motiváltnak megmaradni, és csökkenti annak az esélyét, hogy az önkorlátozó hiedelmek áldozatává váljunk.

Amikor leírunk dolgokat, akkor azt is megvizsgálhatjuk, hogy a törekvéseink mennyire reálisak, és mit kell tennünk a célok eléréséért. Ha több célod van, akkor a legközelebbit válaszd ki, tegyél érte, és utána térj vissza az írásodhoz a következő célért.

6. Sokkal elkötelezettebbé tesz.

A célok leírása, papírra vetése sokkal valószínűbbé teszi az elérésüket (hiszen már csak azzal is, hogy leírtad, tenni kezdtél az eléréséért!).

Ehhez a céljaid legyenek: konkrétak, mérhetők és megvalósíthatók, reálisak, és időzítettek. Ezeket együttesen számba véve máris sokkal tisztában fogsz látni!.

“Leírni a céljainkat” … igen, ez jelenti az első lépést a vágyott valóság elérése érdekében és abban is segít, hogy motiválhassuk magunkat, mert saját magunkkal szemben is elszámoltathatók leszünk.

Sok sikert!

… és ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot! (Lifehack)

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság