Érdekes munkapiaci jellemzők magyaroknak – itthon és külföldön

Munka mindig akad, ha nem is éppen a legkirályabb
Munka mindig akad, ha nem is éppen a legkirályabb

A hazai munkavállalók nincsenek túl könnyű helyzetben, az elhúzódó válság hatására meglehetősen kevés a munkahelyi kínálat a hirdetési rendszerekben.

Az uniós tagságnak köszönhetően a magyar munkavállalók is könnyebben tudnak elhelyezkedni külföldön, így egyre többen is élnek ezzel a lehetőséggel.

Gondoljunk csak az egészségügyi dolgozók – orvosok, nővérek – tömeges elvonulására, melynek figyelemfelkeltő hatása nem maradt el.

Egyrészt figyelmeztetésként foghatja fel a kormány, hogy tisztáznia és rendeznie kell – méghozzá sürgősen – a magyar egészségügyben dolgozók jogállását, fizetését és életpályájának lehetőségeit, hiszen a tömeges munkavállalói elvonulás komoly nehézségeket okoz már most is a megfelelő minőségű egészségügyi ellátás terén.

Nem csak az orvosok és nővérek kedvezőbb külföldi megítélése és bérezése okozhat komoly problémát az itthoni munkavállalói rétegben, hanem a mérnökök, az informatikusok között is szakemberhiány van, és a külföldi jó álláslehetőségek az itthoni hiányt csak tovább fokozzák.

Bár a külföldi álláskínálatok között – ezzel együtt a belföldire is jellemző – csökkenő tendenciát láthatunk a műszaki területre vonatkozó álláskínálatok között, a csökkenő érdeklődés a válság hatására kialakult csökkenő beruházásoknak köszönhető.

Nemzetgazdasági szinten is azt várják a piaci szereplők, hogy a válság kezelésének hatására a beruházások száma és értéke növekedni fog, így a munkáskézre mindig is szükség van és szükség lesz – akár szakmunkás, akár mérnöki végzettségről beszélünk.

Munka mindig akad, ha nem is éppen a legkirályabb
Munka mindig akad, ha nem is éppen a legkirályabb

A munkakeresések tekintetében nem változott a jogi állások iránti érdeklődés mértéke, és sokan keresnek a logisztika, illetve a beszerzés területén is állásokat.

A munkalehetőségek szűkülő keretein belül is még mindig keresik a szakmunkásokat, betanított munkásokat Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában –az ide meghirdetett álláshirdetések 2013-ban a duplájára emelkedtek – írja a jobinfo.hu.

Hol keressek munkát?

Nagy eltérések mutatkoznak Magyarország régiói között is. Budapest, Pest megye továbbra is erős jelenlétet mutat a munkaerő piacon – hiszen a kínálat még mindig jóval több, mint az itt élő munkát keresők száma.

A leggyengébben Zala, Nógrád, Hajdú – Bihar és Vas megye teljesít, a vállalók számához viszonyítva kevés munkakínálat jelenik meg. Csongrád megye, illetve Veszprém megye jelentősen tudta javítani munkaerő-piaci pozícióját.

A jobinfo.hu vezetője szerint: aki munkát keres, jó eséllyel kereshet

  • Győr-Sopron-Moson megyében,
  • Pest és Fejér megyében.

A legkevesebb kínálatot:

  • Borsod-Abaúj-Zemplénben,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és
  • Békés megyében találhat.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív