11+1 bevált tipp, hogy te kapd meg a kinézett állást!

11+1 bevált tipp, hogy te kapd meg a kinézett állást!

Az álláskeresés ma lényegesen nehezebb, mint pár évvel ezelőtt. Ha hivatást szeretnél váltani, vagy éppen munka nélkül vagy, biztos szembesültél azzal, hogy megírtál és elküldtél mindenfelé egy csomó önéletrajzot, de még választ sem kaptál leveledre.

Ennek több oka is lehet, de az első ok, hogy önéletrajzod egyszerűen nem jutott át az első rostán. Miért? Mert nem volt megfelelő. Az alábbi tippek segítségével te is könnyen és gyorsan írhatsz olyan profi önéletrajzot, amit biztosan el is olvasnak a HR-esek!

 1. Az önéletrajzod lényegre törő legyen!

Ne legyen se túl hosszú (3-4 oldal) – ezt biztosan nem fogják elolvasni. Ne legyen túl rövid se  (fél oldal) – ezeket is félredobják, mondván nincs semmi mondanivalód. A jó önéletrajz maximum egy oldalas! Ne írj bele felesleges adatot, nyilván mindenki tudja a neved alapján, hogy milyen nemű vagy – ezt külön ne jelöld meg!

11+1 bevált tipp, hogy te kapd meg a kinézett állást!

 1. Emeld ki a lényeget!

A pályáztatók azt szeretnék tudni, hogy miért vagy te a megfelelő számukra, ezért emeld ki mindig a lényeget önéletrajzodban, ami téged tesz az első számú jelöltté.

 1. A szakmai tapasztalat fontos!

Sőt, néha fontosabb. Hiába nincs meg az iskolai végzettséged, ha referenciával rendelkezel a megpályázott állásra vonatkozólag, akkor mindenféleképpen írd bele önéletrajzodba. A referenciákon kívül az eddigi sikeres projektjeid megnevezését is írd bele – már ha nem tartozik az üzleti titok kategóriájába.

 1. Légy mindig elérhető!

Ha munkát keresel, akkor joggal várhatják el a HR-esek, hogy első hívásra felvedd a telefont. Többször nem fognak keresni, csak egyetlen egyszer! Tehát, ha beadtad az álláspályázatodat, akkor élj szimbiózisban a telefonoddal, e-mail címeddel.

 1. Sok minden múlhat azon, hogy hogyan szólsz bele a telefonba!

A telefonon keresztül is hallhatóvá válik, ha éppen a telefoncsörgésre ébredtél fel, mondjuk délelőtt tíz órakor. Az is fontos, hogy miként szólsz bele a telefonba, esetleg, hogyan beszélsz a hívó féllel. Tehát, ha munka nélkül vagy, akkor is ébredj korán, mert sosem tudhatod, ki hív fel reggel fél kilenckor.

 1. Az új eszközöket is vesd be!

A mai modern álláskeresés több platformon keresztül történik. Ha fényképes önéletrajzot kér a pályáztató, akkor biztos lehetsz benne, hogy megnézik a Facebookos, Linkedin profilodat, vagy egyéb közösségi oldalas jelenlétedet. Előzd meg őket: készíts egy bemutatkozó kisfilmet, töltsd fel a Youtube-ra, és írd bele az önéletrajzodba a linkjét. Biztos lehetsz benne, hogy meg fogják nézni. Egy “személyes beszélgetés”-en máris túl leszel ezzel!

 1. Figyelj oda, hogy jól nézzen ki az önéletrajzod!

Az önéletrajzod legyen tetszetős, olvashatóan szerkesztett. Használj kiemeléseket és bekezdéseket. Az ömlesztett szöveget tuti, hogy senki sem fogja elolvasni!

 1. A helyesírás nagyon fontos!

Nincs annál rosszabb, ha helyesírási hibát tartalmaz az önéletrajzod. A pályáztató biztosan félre is teszi az kifogásolható önéletrajzokat, és válaszra sem méltat.

 1. Légy mindig pozitív!

Ne fogalmazz negatív kicsengéssel, csak pozitív gondolatokat fogalmazz meg az önéletrajzodban!

 1. Légy magabiztos!

Nem csak az önéletrajzodnak kell tükröznie a biztos tudásodat, hanem az interjún is sokat számít az, hogy hogyan lépsz be az ajtón!

 1. Használd ki az internet adta lehetőségeket!

Készülj fel a cég életéből, hogy pontosan úgy tud megfogalmazni a válaszaidat, hogy te kapd meg az áhított állást!

 1. Figyelj oda az öltözködésedre!

Ha behívnak az állásinterjúra, akkor öltözz megfelelően. Még a legvagányabb munkahelyen is elvárják a megfelelő öltözetet – a rongyos farmer és az olcsó póló nem tartozik ebbe a kategóriába, mint ahogy a tornacipő sem!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság