5 tipp, hogy miként lehet hasznos kikapcsolódás a szabadságod

5-tipp-hogy-mikent-lehet-hasznos-kikapcsolodas-a-szabadsagod

Vannak, akik azt hiszik, hogy a szabadság alatt is folyamatosan a munkával kell foglalkozniuk, gyakorlatilag azért mennek pihenni, hogy közben kreatív ötleteik születhessenek.

A szabadság célja azonban éppen az, hogy az ember kikapcsolódjon, amit nagyon sokan elfelejtenek a siker felé vezető úton.

5-tipp-hogy-mikent-lehet-hasznos-kikapcsolodas-a-szabadsagod

Miért olyan fontos a rendszeres szabadság?

A modern munka világa túlterhel minket. Az irodából hazavisszük a feladatok egy részét, állandóan elérhetőek vagyunk és a munkaidőnk is rugalmas.

A munkavállalók nagy része a szabadságuk alatt is folyamatosan elérhető kollégái és felettesei számára. Nem csoda, hogy egyre több alkalmazott panaszkodik kimerültségre, kedvetlenségre, alvászavarokra és végső soron kiégésre.

Azok, akik komolyan veszik a szabadságukat és akár néhány hónappal korábban lefoglalják nyaralásukat, vidámabban, motiváltabban és kiegyensúlyozottabban térnek vissza munkahelyükre.

A nyaralásunk mikéntje ugyanis befolyásolja pihenésünk és kikapcsolódásunk minőségét.

Öt tipp a pihentető kikapcsolódáshoz

5-tipp-hogy-mikent-lehet-hasznos-kikapcsolodas-a-szabadsagod

1. A jó tervezés fél siker

Ha nyaralni mész, jó előre tervezd meg és foglald le a szállást. Különösen ismeretlen úticél választásánál lehet stresszes a nyaralás, ha nem tájékozódsz előre a hely szokásairól, kultúrájáról és kapcsolódó lehetőségeidről.

Jobb, ha már a nyaralás kezdete is nyugodtan zajlik, így több energiád és kedved lesz a hely feltérképezéséhez.

2. Hagyj fel a napi rutinokkal

A nyaralás csak akkor lehet pihentető, ha nélkülözöd a hétköznapi rutinokat. Ez különösen a mobiltelefonokra és az e-mailekre vonatkozik. Lépj offline állapotba és fordulj inkább a természet vagy a bensőd felé a feltöltődéshez.

3. Szánj időt magadra

Függetlenül attól, hogy egyedül, a családoddal, a pároddal vagy a barátaiddal utazol, a nyaralás jó alkalom arra, hogy tudatosan szánj időt magadra. Olvasás, egy kis séta vagy túra, egy érdekes múzeum, esetleg egy kis sport: az úgynevezett énidő segít a kikapcsolódásban!

4. Fő a változatosság

A szabadnapok nem azt jelentik, hogy semmit sem csinálsz. Pontosan azokat a tevékenységeket válaszd a nyaraláson, amelyekre a mindennapok rohanásában gyakran nincs idő. Aki egész nap az irodában ül, annak érdemes például sok időt a természetben vagy mozgással töltenie és fordítva.

5. Élvezd ki a vakációt az utolsó pillanatig

Ha kikapcsolódni indulsz, egészen a szabadságod végéig pihenj és ne foglalkozz semmi mással. Ne gondolj a munkára, amíg vissza nem érsz az irodába!

Ha még nincs ötleted, hova utazz a legközelebbi szabadságod alkalmával, íme néhány tuti tipp:

Monaco

Finnország

Bali

 

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság