A pszichológia egy évszázadon át küzdött az elme értelmezésével

a-pszichologia-egy-evszazadon-at-kuzdott-az-elme-ertelmezesevel

Az egyik leghíresebb pszichológiai kísérletet, amit a történelem során elvégeztek, brutalitása miatt ma már elképzelhetetlen lenne megismételni. Bár az azóta eltelt mintegy száz év alatt sokat megtudtunk az emberi elméről, ismereteinket még mindig porszemnyinek tekinthetjük csupán a területen. Nézzük, hogyan alakult a pszichológia és az elme kapcsolata az elmúlt évszázadban!

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

1920-ban két kutató egy Albert nevű, 9 hónapos kisfiún kísérletezett annak megállapítására, hogy a pavlovi reflexek kiválthatók-e a gyermekeknél is. Ismert, hogy Ivan Petrovics Pavlov, orosz fiziológus kutatásában arra kondicionálta kutyáit, hogy egy villanycsengő megnyomására meginduljon az állatok nyáltermelése. Kísérletei a feltételes reflex felfedezéséhez vezettek.

Tehát a 20-as években két kutató megismételte Pavlov kísérletét, csak nem kutyával, hanem egy gyermekkel, és a feltételes reflexet nem csengővel, hanem patkánnyal akarták kiváltani. A rágcsálót az egyik kutató a kisfiú kezéhez érintette, miközben a másik kalapáccsal egy fémből készült rudat ütött.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy Albertet kondicionálhatják-e a patkány és az ijesztő zaj összekapcsolására. Az embertelen kísérlet annyira hatásos lett, hogy a kisfiú kondicionált félelme a továbbiakban nem korlátozódott a patkányokra, de más szőrös állatok – nyulak, kutyák – látványától is sírva fakadt.

Az elme értelmezése még mindig kihívás a tudósoknak

Szerencsére azokban az időkben egy igen híres neurológus és pszichiáter, Sigmund Freud már az elme egy egészen másfajta megközelítésén dolgozott. Módszerét, a pszichoanalitikus vizsgálatot eleinte tudománytalannak minősítették, ugyanis Freud nem szerette eredményeit laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztani.

A pszichológia az 1970-es években leginkább arra fókuszált, hogy az egyén személyes és társadalmi helyzetekben hozott döntései és tévedései mikét befolyásolják az elmét. Az ezredforduló környékén a pszichológiai kutatások új erőre kaptak. A tudósok elkezdtek az érzelmi problémák mélyére ásni, és megérteni az olyan összetett elváltozásokat, mint például a mentális zavarok.

Bár a száz évvel ezelőtti, ijesztgetős kísérlet óta a pszichológia hatalmas lépést tett előre az elmekutatás terén, ettől függetlenül még rengeteg megfejtendő feladat vár a tudósokra. Ugyanis nincs két egyforma elme.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság