Beszéljünk a rettegett burnout-ról: hogyan előzhetjük meg a kiégést a munkában?

beszeljunk-a-rettegett-burnout-rol-hogyan-elozhetjuk-meg-a-kiegest-a-munkaban

A kiégés, vagy angol nevén burnout egy rettegett betegség a menedzserek, a művészek és a vezetők között, azonban ennek ellenére sem tartozik hozzá orvosi diagnózis vagy kórkép, azaz nem egy kategorizált betegség.

Ez különösen nagy probléma annak fényében, hogy a burnout egyre több embert érint a modern világban – és ma már közel sem csak a felső vezetők vagy a zenészek szenvednek tőle.

Mit érthetünk kiégés alatt?

beszeljunk-a-rettegett-burnout-rol-hogyan-elozhetjuk-meg-a-kiegest-a-munkaban

A kiégés magában foglalja a stressz mindenféle változatát. Egy súlyos érzelmi és fizikai kimerültséget jelent, ami munkaképtelenséghez és depresszióhoz vezethet. A kiégést általában egyfajta krónikus munkahelyi túlterhelés és elviselhetetlen teljesítménykényszer kíséri.

Az alacsony stressz-ellenállású embereket gyakrabban érinti. Mivel a szakértők a kifejezést meglehetősen ellentmondásosnak tartják, és mindenekelőtt a „szindróma” név félrevezető, ezért gyakran beszélnek inkább a kiégés és a depresszió közötti elmosódott választóvonalról.

Természetesen nem mindenkinek kell azonnal kiégésben vagy depresszióban szenvednie, aki nagy stressznek van kitéve a karrierjében. Ha odafigyelsz a következőkre, könnyedén megelőzheted a munkahelyi kiégés kialakulását.

5 tipp a kiégés megelőzésére

A megelőzéshez nemcsak a cégek járulhatnak hozzá a jó munkahelyi légkör, a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésével, hanem minden munkavállaló is odafigyelhet magára és kollegáira a közös jólét érdekében.

1. A stressz minimalizálása

Nagyon fontos, hogy tudatosan odafigyelj a stressz csökkentésére.

Néhány gyakorlati tipp ehhez:

  • aktív szünetek beiktatása;
  • jobb munkaszervezés;
  • egészséges táplálkozás;
  • folyamatos mozgás, sport.

Ha további hasznos tanácsokra van szükséged: Túl nagy a stressz? Vedd fel a harcot ellene ásványi anyagokkal és vitaminokkal

2. Munkavégzés csakis munkaidőben

A munka-magánélet egyensúlya nemcsak egy divatos kifejezés, hanem valóban komolyan kell venni. Ha kiléptél az irodából, tudatosítsd önmagadban, hogy innentől már a magánélet kezdődik. Kapcsold ki a telefonodat és ne nézd meg aznap a munkahelyi e-mailjeidet.

beszeljunk-a-rettegett-burnout-rol-hogyan-elozhetjuk-meg-a-kiegest-a-munkaban

3. Kikapcsolódás és szabadság

Nem számít, hogy egy hosszú nyaralás vagy több kisebb utazás hoz több kikapcsolódást, próbáld megtalálni a lehető legjobb kompromisszumot lelki egészséged és a nyaralás lehetőségei között.

Íme néhány ötlet, miként teheted hasznosabbá és örömtelibbé a szabadságodat: 5 tipp, hogy miként lehet hasznos kikapcsolódás a szabadságod

4. Merj váltani!

Ha már hosszú ideje elégedetlen vagy a karriereddel és nincs kilátás a javulásra, lehet, hogy a váltás lenne számodra a legjobb megoldás. Az új kihívások és feladatok sok emberben indítanak el pozitív változásokat.

Eszedbe jutott már az El Camino (Camino de Santiago)? Számos karrierváltó járta végig ezt az utat, hogy közelebb kerüljön önmagához és megtegye azt a lépést, amelyet a szíve diktált.

5. Egyensúly a mindennapokban

Nemcsak a munka és a szabadidő egyensúlya fontos, hanem a szabadidő célzott felhasználása is. Találd meg az egyensúlyt a sport, az egészséges táplálkozás, a közösségben töltött idő és a hobbid között.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság