Home office? Hasznos tippek, hogy miként maradj motivált és sikeres!

home-office-hasznos-tippek-hogy-mikent-maradj-motivalt-es-sikeres

A Covid megjelenése óta a lakosság jelentős része még mindig otthonról dolgozik. Sokan ismerték ezt már korábbról is, de a járvány megjelenése óta vált igazán elterjedtté.

Akadnak cégek, amelyek teljesen visszaálltak az irodai munkára, több helyen viszont a hibrid megoldás jellemző. A szabadúszók, a virtuális asszisztensek, illetve a digitális nomádok pedig eleve a home office nyújtotta szabadság és a lehetőségek tárháza miatt választották a vállalkozói létformát.

Bármelyik okból kifolyólag is dolgozol otthonról, a következő tippek és tanácsok bárkinek segítséget nyújthatnak, hogy ne veszítse el a motivációját a home office alatt.

home-office-hasznos-tippek-hogy-mikent-maradj-motivalt-es-sikeres

1. Jelölj ki magadnak egy munkaterületet

Az irodában mindennek megvan a helye, és egy meghatározott célra van szentelve. Amikor belépsz egy irodába, tudod, hogy az egy munkahely. Ha otthonról dolgozol, ki kell jelölnöd saját munkaterületedet, ahol tényleg csak a munkahelyi feladataidat látod majd el.

Ez azt jelenti, hogy pakolj el mindent, ami felesleges vagy zavaró, és igyekezz kellemessé, harmonikussá varázsolni „irodádat” pár stílusos dekorációval.

2. Hozz létre egy munkaütemtervet

Készíts ütemtervet az otthoni munkavégzéshez.

  • Mikor dolgozol?
  • Mikor ebédelsz?
  • Mikor tervezel szüneteket?

Állíts be néhány órát, így könnyebben ellenőrizheted magad.Ha úgy döntesz, hogy 8-tól 12-ig dolgozol, majd ebédszünetet tartasz, akkor ebben a 4 órában ne legyen más elvárásod önmagaddal szemben, csak a munka.

3. Munkaruházat

Azt mondják, „a sikerhez fel kell öltözni”, és ez különösen igaz, amikor otthonról dolgozol. Ha az otthoni munkavégzés alatt úgy festesz, mintha épp az irodába készültél volna, az mentálisan segíthet felkészíteni a munkára. Ezért ne felejts el „sikerbe öltözni” még akkor is, ha otthon vagy.

4. Legyen napi teendőlistád

A munkahét előtti vasárnapon nézd meg, hogy mit kell tenned, és írd meg a teendőlistát minden napra. Reggel, mielőtt elkezdenéd a napot, vess egy pillantást az időbeosztásodra, és képzeld el a napodat. Ragaszkodj a tervhez és láss hozzá a munkához!

5. Ne terheld túl magad!

Ne próbáld túlterhelni magad! A túlterheltség motivációvesztéshez vezethet. Az ütemterved és a teendőlistád segít elkerülni ezt a problémát.

6. Munkaidő blokkokban

Állíts be időblokkokat, amelyekben dolgozol, és ütemezz be szüneteket. Körülbelül 1,5 óra a megfelelő időtartam a koncentrált munkához. Ezután tarts egy rövid szünetet. Szünetek nélkül hamar elfáradsz, hiszen senki sem képes 4 órán keresztül ugyanolyan teljesítményt nyújtani.

home-office-hasznos-tippek-hogy-mikent-maradj-motivalt-es-sikeres

7. Légy szervezett

Nemcsak a munkád fizikai vonatkozásait tekintve, hanem a feladatok és az idő szempontjából is. A korábban ajánlott tippek: a teendőlista, a munkaterv és a munkablokkok nagy segítségek ebben.

8. Korlátozd a közösségi média zavaró tényezőit

Nem is gondoljuk, mennyire csökken a produktivitásunk a közösségi médiának köszönhetően. Ha otthonról dolgozol, kapcsold a telefont repülőgép üzemmódba, vagy hagyd egy másik helyiségben.

9. Légy fizikailag aktív

Minden munkablokk végén állj fel, és sétálj egyet a ház körül. A szünetekben végezz könnyű gyakorlatokat (például 20 fekvőtámaszt, 20 guggolást vagy 20 ugrást).

10. Tarts rendet a munkaterületeden

Ha rendezett helyen dolgozol, a munkád is rendezett lesz, produktívabban és gördülékenyebben tudsz dolgozni.

11. Tarts rendszeresen szüneteket

A szünet egy módja annak, hogy kitisztítsd a fejedet és kikapcsolj. Nem egészséges állandóan a képernyő előtt ülni.

12. Húzd meg a határokat a munka és a magánélet között

Ha nem szabsz meg határokat, fennáll a veszélye annak, hogy a munkahelyi léted átgyűrűzik a magánéletedbe.

13. Ne felejts el pihenni!

Amikor az otthonod egyben a munkahelyed is, nehéz időt szánni önmagadra. Tartsd meg az egyensúlyt a munka és magánélet között.  Az élet otthon zajlik, nem szabad folyamatosan csak munkával tölteni.

Ne feledd: minden ember más és más, mindenkinek más tippek és technikák válnak be. Igyekezz te is megtalálni a tiédet.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság