Nem vagy hatékony a munkában? Akár már ma változtathatsz >>>

Néha muszáj kicsit megpihenni
Néha muszáj kicsit megpihenni

Valamiért nagy divat lett azzal dicsekedni, hogy milyen sok munkája van az embernek, sokan a baráti körben is hosszan ecsetelik, hogy mennyit dolgoznak, mennyire kevés a szabadidejük. Ennek hatására viszont előbb-utóbb a baráti társaság kerülni fogja a „mindig elfoglalt” embert. Te ezt szeretnéd?

Az állandó munka tönkreteszi a családi életet, a folyton dolgozó ember nem látja felnőni a gyerekeit. Ha sose piheni ki magát, akkor az nem csak, hogy örökösen fáradtnak érzi magát az ember, hanem a munkája sem lesz olyan hatékony, mint azoknak, akik odafigyelnek arra, hogy mennyit dolgozik egy nap.

A vállalkozás – főleg, ha kezdő vállalkozásról van szó – rengeteg munkát tud adni a vezetőnek, de a megfelelő időbeosztás kidolgozása mellett mindenre jut idő.

Ne zsúfolj!

Az emberi koncentrálóképesség maximum két órán keresztül képes a fokozott tevékenység elvégzésére; ez után már csak kínlódás lesz a folyamatos munkavégzés.

Két óra aktív dolgozás után muszáj pihenőidőt beiktatni, hogy agyunk pihenjen egy kicsit, és új energiával feltöltve folytassuk ott, ahol abbahagytuk.

Régebben valóban menő volt arról panaszkodni, hogy mennyire nem érünk rá, ma már viszont felesleges erőfitogtatásnak, fontoskodásnak számít, a kapcsolatainkban pedig akár sértésnek is minősülhet ez ilyesfajta panaszkodás.

Néha muszáj kicsit megpihenni
Néha muszáj kicsit megpihenni

Sokan dolgoznak sokat: a tanár is, aki három iskolában tanít egy nap; a gyerekeit nevelő anyuka is, aki éjjel-nappal a család rendelkezésére áll. Ezzel a panaszkodással szinte lekicsinylik a másikat, mintha rajtunk kívül mások nem dolgoznának eleget.

A legrosszabb helyzet persze az, hogy állításunk szerint hihetetlenül elfoglaltak vagyunk, rengeteget dolgozunk, de ez mégsem látszik meg sem az életminőségünk, anyagi helyzetünk javulásában, sem a feladatvégzés hatékonyságában.

Annak érdekében, hogy a munkavégzésünk hatékony legyen, de ne eméssze fel az egész életünket, érdemes három apró trükköt alkalmazni. Így nem csak a feladataink lesznek elvégezve, hanem jut idő a családra és a barátainkra is.

  1. Használj határidő naplót! Sokkal könnyebb úgy beosztani az idődet, hogy előre látod az aznapi feladatokat. Amit át lehet tenni más korra, inkább hosszabb határidővel vállald.
  2. Határozd meg, hogy milyen típusú feladatokra mennyi időt szánsz. Könnyebb csak egy feladatra koncentrálni egyszerre, mint sok feladatba össze-vissza belekapni: nap végére a feladatok nagy része nem is készül el. Inkább határozd el, hogy mennyi idő alatt kell, hogy elkészülj velük egyenként, és ne foglalkozz mással, csak is az adott munkával.
  3. Szervezzük át a cég életét is, ha kell. Csak akkor legyen meeting, értekezlet, ha szükséges és ne a már kötelezően bejáratott időközönként üljetek össze – ha nincs téma, akkor csak a felesleges köröket futjátok, egymás idejét rabolva.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság