A siker vezérszava a „NEM!”?

Ilyen egyszerű
Ilyen egyszerű

Nem egy olyan tanulmány jelent meg a sikerhez vezető úttal kapcsolatban, melyek azt a témát feszegetik, hogy milyen feltételek kellenek a sikerességhez, milyen emberi tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy cég a sikeres útra lépjen.

A legtöbb kutatás arról szól, mitől sikeres a cég, megszólaltatva bennük a sikeres vállalkozások igazgatóját, felelős személyét.

Általában az derül ki, hogy

  • jó szakemberekkel dolgoznak, akik a maguk szakterületén szintén sikeresek,
  • a legjobb marketinges felel a vállalati marketingért,
  • a legjobb művészekkel dolgoznak együtt, ha egy termék megjelenését szeretnék profin megoldani.

Mi a közös ezekben a szakemberekben, hogy mindannyian sikeresek, és sikeresen tudnak együtt dolgozni?

A sikeres emberek – nem azért mert nem érnek rá – nem pazarolják az idejüket.

Az idő pénz kifejezéssel élve ezek az emberek tudják, hogy csak azzal foglalkoznak, ami nekik – karrierjüknek, szaktudásuknak, igényeiknek – megfelel.

Sok olyan vállalkozói tanácsról hallani, hogy a sikeres emberek mennyit dolgoznak, mindent alárendelnek a vállalkozásuknak, a karrierjüknek – nem kímélik sem önmagukat, sem családjukat, sem más személyes környezetüket.

Pedig a sikeres emberek pontosan annyit dolgoznak, amennyit muszáj, amennyit feltétlenül megkíván az adott projekt. Ezért alakult ki bennük a hatékonyság, a megfelelő minőségű szolgáltatás nyújtása.

A megfelelő szintű siker eléréséhez nyilván időre is szükség van, de mivel az idő pénz, ezért ők már tudnak valamire nemet mondani.

Ilyen egyszerű
Ilyen egyszerű

Ha valami nem megfelelően alakul a pályájukon, vagy olyan projekt van kilátásban, amiről tudják, hogy csak az időt rabolja el, de „haszon” nem sok van, akkor azzal nem foglalkoznak. Arra ott vannak azok a szakemberek, akik nem tanulták meg azt mondani, hogy „NEM!”.

A „nem” szó a negatív kicsengése miatt eléggé nem kedvelt szavunk. Tiltást, elutasítást jelent, de érzelemkeltés szempontjából is igencsak rossz megítélés alá esik.

„A visszautasítás képessége nagyobb teremtő erőt jelenthet” – jelentette ki Csikszentmihályi Mihály, akik készülő könyve megírásának során találkozott a rengeteg „nemmel”.

Az idő a nem és a sikeresség együttesének igazát a legjobban Peter Drucker levele mutatja meg, melyből az derül ki, hogy

a sikeres ember célja az, hogy ne mások munkáját segítse folyamatosan, hanem az idejét azzal töltse, amihez a legjobban ért, és azt végezze nagyon jól

A visszautasítás barátságtalannak minősíthet téged, esetleg még az antiszociális jelzőt is megkaphatod. De a „nem” segít abban, hogy ne veszítsd szem elől a célodat és boldog életet élj…

NE HAGYD MAGAD!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság