!!Cégvezetők, erre nagyon figyeljetek oda!!!

A magánvagyon is szóba kerülhet...
A magánvagyon is szóba kerülhet...

Az új Ptk. módosítja a vállalkozások és a vállalkozások vezetőinek felelősségi kérdéseit. A változások fél év múlva, 2014 márciusában lépnek életbe!

A Világgazdaság szeptember 11-i cikkében – a DLA Piper nemzetközi ügyvédi irodára hivatkozva írta meg a jövőre életbe lépő törvényi változások értelmezését. Eszerint:

„A jövőben a vezetők a pozíciójukkal összefüggésben külső feleknek okozott károkért a saját társaságukkal egyetemlegesen felelnek a kárt szenvedett harmadik személyekkel szemben.”

Ez pedig a kártérítésekkel kapcsolatos ügyekben súlyosan érinti nem csak a vállalkozásokat, hanem a vezetőiket is.

A magánvagyon is szóba kerülhet...
Komolyan kell venni

Az uzletresz.hu megkeresésére a DLA Piper partnere, dr. Molnár Gábor bővebben kifejtette, mit is jelent ez tulajdonképpen.

Szerinte az egyetemleges felelősség kérdésével egy időben megjelenő, mint magánvagyont érintő felelősség kérdése akkor vetődik fel, ha a felelős vezető az ügyvezetési kötelezettségeinek megszegésével okozott kárt.

Példának egy nyomdai előkészítés ügyvezető igazgatóját hozta fel, aki annak ellenére aláírta a céges megbízást tartalmazó szerződést, hogy tudta, nem működnek megfelelően a nyomdagépek, így a megbízás teljesítése már eleve nem oldható meg.

A vis major esetekben a magánvagyonra vonatkozó felelősségterhelés nem vonatkozik.

De további kérdések merülhetnek fel például a munkavédelmi, környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, de egy félreérthető reklámmal kapcsolatban is.

Molnár Gábor véleménye szerint az egyetemleges felelősségkérdése minden jogellenes cselekedet kapcsán fel fog merülni, akár versenyjogi szabályokról legyen szó, akár a fogyasztó védelemmel kapcsolatos kérdésekről legyen szó.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív