10 ok, hogy elkezdj önkénteskedni!

segitokezek

Miért jó önkéntesként tevékenykedni? Hogyan építi személyiségünket? Milyen előnyei lehetnek karrier szempontból? Rabi Nikoletta szociológus, önkéntes avat be minket az önkéntesség előnyeibe.

Íme 10 ok, hogy önkéntes légy:

1. Kapcsolatokat építesz és közösségben vagy.

Rengeteg olyan emberrel találkozhatsz, akikkel soha sem találkoznál. A kapcsolati rendszer pedig előre segít az életben.

2. Karrier előnyei is vannak.

Ha önkéntes tevékenységet végzel, a későbbiekben több tapasztalatod lesz. Ha egy munkáltató látja az önéletrajzodban, hogy önkéntes voltál, tudni fogja, hogy az a típus vagy aki megbízható. Állásinterjúra kerülve tuti előnnyel indulsz.

3. Tapasztalatokat szerzel.

Nem csak a munka terén tudod a tapasztalataidat kamatoztatni, de a szociális életeden is segít. Olyan életviteli kompetenciákat sajátíthatsz el, ami akár egy beszélgetés alkalmával is jól jöhet. Ha külföldön végzel önkéntes tevékenységet, a nyelvtudásod is fejlődhet. Egy minimum 30 órás közösségi tanulási projekt során a kommunikációs készséged észlelhető szignifikáns elmozdulást mutat pozitív irányba.

4. Őszinteséget és szenvedélyt fogsz találni.

Ha elkezdesz önkénteskedni, egy idő után a szenvedélyeddé fog válni. Azokon vagy azoknak, akiknek segítettél, nem fogsz hamis mosolyt látni az arcukon.

5. Javítani fogja a látásmódod.

Különféle emberekkel és dolgokkal találkozhatsz az önkéntesség során. Ezek a különféle helyzetek segítenek abban, hogy megértsd nem minden fekete és fehér.

6. Segít megérteni az életed.

Olyan helyzetekbe kerülhetsz, amik nem részei a minden napi életednek. Azonban amikor a tevékenység során összetalálkozol egy ilyennel, rájössz, hogy nem is olyan nehéz megoldani a problémákat.

7. Megmutatja a benned rejlő potenciált.

Az önkéntesség során kiteljesedhetsz, és nem kell olyat tenned, amihez nincs kedved.

8. Elégedett leszel nap végén.

Szükséges, hogy elégedettek legyünk önmagunkkal. Ehhez olyan tevékenységet kell végezni, ami megnyugtat, hogy „ma is tettem valami jót”. Ehhez a legalkalmasabb az önkéntesség.

9. Segít abban, hogy jól érezd magad a bőrödben.

„Jobb adni, mint kapni.” Ha adsz, azzal másoknak és magadnak is örömet okozol.

10. Másokon segíthetsz.

Amíg a legtöbb ember inkább behunyná a szemét, azért hogy ne lássa a problémákat, attól még más ugyanúgy rászorul. Neked van a legnagyobb lehetőséged arra, hogy változtass! Ha másokon segítesz, magadon is segítesz.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság