Miért nincs még jóváhagyott gyógyszer az öregedés megállítására?

Habár a világ laboratóriumaiban készült több száz tanulmány bizonyítja, hogy az öregedés biológiai folyamata – ha egyelőre meg nem is állítható, de – lassítható, mégsem érhető el egyetlen olyan gyógyszer sem, amit a nemzetközi szabályzók engedélyeztek volna a kezelésére. Hogyan fordulhat elő,

Nanorészecsék segíthetik a CRISPR-t a gének be- és kikapcsolásában

A CRISPR génszerkesztő eszközt egyfajta rendkívül pontos molekuláris ollóhoz szokás hasonlítani, amely képes kivágni és beilleszteni egy-egy génszakaszt a DNS-en belül. Ugyanakkor a genetikai eszköz rendelkezik egy eddig kihasználatlan lehetőséggel is, amely új távlatokat nyit meg a puszta génsebészeti javításoknál.

Denevérek segíthetik a DNS-metilációs genetikai kutatásokat!

Napjainkban a szárnyas emlősök szinte kivétel nélkül a vírusok terjesztésével kerülnek a híradások középpontjába. Pedig a denevérek nagyban hozzájárulhatnak az élet meghosszabbítását célzó genetikai kutatásokhoz, és pontosíthatják az epigenetikai vagy biológiai órát, aminek kulcsszerepe lehet az öregedés elleni harcban. De pontosan hogyan?

Bekerülhet a tananyagok közé a szenolitikus gyógyászat

Egyre több orvos és tudós hangsúlyozza az öregedést megcélzó orvostudomány, illetve a szenolitikus gyógyszerkutatások terén elért eredmények oktatásának fontosságát. Elképzelhető tehát, hogy a jövőben új tantárggyal bővülhetnek az orvosi egyetemek.

Miért olyan nehéz megmérni a biológiai életkorunkat?

A biológiai vagy epigenetikus órák rendkívül pontos képet mutatnak szervezetünk állapotáról. Az öregedési biomarkerek megjósolják a szervezet biológiai életkorát, tükrözik az öregedési mechanizmust befolyásoló környezeti és genetikai változókat, valamint kulcsot adnak a tudomány kezébe a lehetséges szenolitikus terápiákat illetően.

A CRISPR-alapú génterápia lehet a jövő fájdalomcsillapítója

Néhány tanulmány arról számol be, hogy Európában és az Egyesült Államokban a lakosság túlnyomó része tapasztalt már élete során elviselhetetlennek tűnő krónikus fájdalmat. Az esetek meghatározott hányada azt fejti ki, hogy a fellépő fájdalom még gyógyszeres vagy terápiás kezelések hatására sem csillapodott.

Hogyan támogathatja a genetika az öregedés elleni küzdelmet?

Habár a sejtek újraprogramozásának tudománya egyelőre gyerekcipőben jár, a jövőben hatékony eszköz lehet az öregedés visszafordítása terén. A módszer jelenleg olyan génterápiás eljárás keretei között érhető el, amelyek expresszálják a pluripotencia géneket, azaz a Yamanaka-faktorok egy részét vagy teljes egészét.