A halál halála, avagy mire számíthatunk a szenolitikumoktól?

Életünk során sejtjeink szaporodnak, osztódnak, növekednek és meghalnak. Mai tudásunk szerint az emberi szervezet mintegy 60 milliárd sejttel rendelkezik, és ezek finom, összehangolt munkáját nevezzük emberi testnek, biológiai értelembe véve életnek.
Mikor egy sejt meghibásodik, akkor rendszerint immunrendszerünk gondoskodik róla, nemes egyszerűséggel kiiktatja a rendszerből, hogy egészséges társai folytathassák feladatukat. Néha azonban a rendszerbe hiba csúszik, és egy-egy hibás sejt átsiklik a rostán, majd burjánzani kezd. Ezeket öregedő- vagy zombi sejteknek nevezzük.

A káros tevékenységet folytató zombi sejtek

Miért gond az, ha a funkcióját vesztett sejtek a szervezetünkben maradnak? Két fontos tényezőért felelősek az öregedő- vagy zombi sejtek. Egyfelől felelősek az emberi szervezet elöregedéséért, ugyanakkor rendelkeznek egy igen káros biokémiai tulajdonsággal is.
Olyan toxikus enzimeket bocsátanak ki magukból, melyek megfertőzik egészséges társaikat, így azok képtelenek lesznek elvégezni feladatukat. A toxikus folyamatok gyulladáshoz vezetnek, melyek végső soron előidézik az életkorral összefüggő megbetegedések kialakulását.
Az orvostudomány jelenleg arra keresi a választ, hogy miként lehetne hatékonyan eltávolítani az emberi szervezetből a zombi sejteket anélkül, hogy egészséges társaik sérülnének. Az elmúlt években számos anyagot teszteltek a káros sejtek elpusztítására vonatkozóan, és úgy tűnik, hogy a tudomány lassan-lassan diadalmaskodik a halál felett.
A legbiztatóbb kísérleti gyógyszer egyelőre a szenolitikum, aminek vizsgálata során laboratóriumi egerek élettartamát sikerült meghosszabbítani mintegy 36 százalékkal.
Forrás: https://heales.org/2018/11/15/senolytics-the-death-of-death-october-2018-n-115/

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság