Lehetünk egészségesek megerőltető diéta és testmozgás nélkül is?

Habár a legtöbb szakember azt mondja, hogy a hosszú élet kulcsa az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a hatékony stresszkezelés körül keresendő, mint minden dolog az életben, ez sem egyértelműen fekete vagy fehér. Kétségtelen, hogy a káros szenvedélyek elhagyása plusz éveket adhat az életünkhöz, de talán nem kell önsanyargatásba esnünk szervezetünk kiegyensúlyozott működéséért. Íme három tanács a hosszú élet megalapozásához, ami nem jár sem koplalással, sem pedig erőn felüli testmozgással.

Kétségtelen, hogy nehéz túlbecsülni a rendszeres testedzés és az egészséges táplálkozás egészségügyi előnyeit. Szakértők egybehangzó véleménye szerint ezek az életmódbeli döntések és változtatások képzik a hosszú élet alapjait. Azonban Dr. Mayoni Gooneratne, a Human Healt by the Clinic alapítója kiemeli, hogy akadnak más fontos momentumok is, amik segítségével az egészséges élet útjára léphetünk.

1; Légzési gyakorlatok

A szakértő szerint a helyes légzés elsajátítása, illetve gyakorlása az utóbbi időben némileg háttérbe szorult, pedig elengedhetetlen mozzanat a hosszú élettartam eléréséhez. A doktor rámutatott, hogy a napi két-három perces légzési gyakorlat még a zuhany alatt is elvégezhető, és óriási előnyökkel jár a kortizol szintjének csökkentésében. A kortizol egy olyan hormon, amelynek rendkívül jelentős szerepe van abban, hogy a szervezet miként reagál a stresszre.
Gooneratne szerint a mély hasi légzés elősegíti a teljes oxigéncserét, ami lassítja a szívverést és stabilizálja a vérnyomást.

2; Társas kapcsolatok

A szakember hangsúlyozta, hogy a társasági élet rengeteg egészségügyi előnnyel jár, tanulmányok sora pedig azt bizonyítja, hogy a társadalmi elszigetelődés a korai halálozás kockázatát hordozza magában. Vizsgálatok szerint teljesen mindegy, hogy a világ melyik pontján élünk, milyen az anyagi helyzetünk, a magány rendkívüli rossz hatással van az emberi szervezetre.
Dr. Gooneratne szerint ragaszkodni kell legalább az olyan egyszerű társadalmi kapcsolatokhoz, mint a könyv- és filmklubok látogatása, vagy a karitatív tevékenységek végzése.

3; Pihentető alvás

Egy kiadós éjszakai alvás felér a legjobb gyógyszer hatásaihoz is – mondja a szakember hozzátéve, hogy az alvás segít az egészséges testsúly és a szív egészségének megőrzésében.
Forrás: www.express.co.uk

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság