Antibiotikumok mint potenciális öregedésgátló készítmények?

A Salford Egyetem transzlációs orvostudományi laboratóriumának kutatói – az Egyesült Királyságban – nemrégiben közzé tették eredményeiket, mely szerint az FDA által jóváhagyott azitromicin nevű antibiotikumnak hatékony öregedésgátló hatása is van (elpusztíthatja az elöregedett sejteket a szervezetben). A tudósok összehasonlították e potenciális szenolitikus készítménynek az emberi bőrből és tüdőből származó normál és szeneszcens (öregedő/elöregedett) sejtekre gyakorolt hatását.
A 80-as években felfedezett azitromicin nevű antibiotikumot ezidáig egy sor bakteriális fertőzés kezelése érdekében használtak, ám a salfordi kutatást követően nagy az esély arra, hogy kibővüljön e készítmény „hatásköre”.
A genetikai kísérletek nagytöbbsége azt bizonyítja, hogy a szervezetben felhalmozódott elöregedett sejtek (amelyek idővel elveszítik osztodási kapacitásukat) kiküszöbölése látványosan befolyásolja az életkor előrehaladtával fellépő diszfunkciókat. Emellett pedig azt is kimutatták, hogy a szer 97 százalékos hatákonysággal pusztította el az elöregedett sejteket, az egészséges sejtek pedig már egy kis dózisú azitromicin-jelenlétben is osztódni kezdtek.

Szeneszcens sejtek

A szeneszcens (elöregedett) sejteket a normál kronológiai öregedés egyik evidens módon fellépő jelzéseként tarthatjuk számon. Az orvosok szerint ezek a sejtek vonhatók felelősségre az öregedés során fellépő betegségek miatt, mi több: a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a demencia mögött is ezek a sejtek állnak.
A kutatók számára is megdöbbentő volt azzal szembesülni, hogy az aránylag enyhe antibiotikumnak tekintett azitromicin nem csupán a szervezetet megtámadó káros baktériumokat pusztítja el a cisztás fibrózisban szenvedő betegek esetében, hanem képes meghosszabbítani e páciensek élettartamát akár több évvel is. A tudósok úgy vélik, hogy a készítmény nagy valószínűséggel kiirtja az öregedéssel általában összekapcsolható szeneszcens sejteket, a gyulladásos fibroblasztokat.
Amennyiben valóban ez a helyzet, talán hamarosan azt is elmondhatják, hogy ráleltek egy olcsó és könnyen hozzáférhető szenolitikumra, amelynek segítségével nagy esély van a testre toxikus hatással lévő elöregedett sejtek kiiktatására.
Forrás: https://reliawire.com/azithromycin-roxithromycin-senolytic/

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság