Ezek voltak a 2021-es év legfurcsább orvosi esetei!

ezek-voltak-a-2021-es-ev-legfurcsabb-orvosi-esetei

Az ember azt hihetné, hogy a technika, az információáramlás, az orvoslás fejlődésével a furcsa és megmagyarázhatatlan esetek száma is csökkenő tendenciát mutat. De nem! Ezek voltak a tavalyi esztendő leghajmeresztőbb orvosi esetei.

10 centis cementdarab a szívben

A The New England Journal of Medicine számolt be róla, hogy egy 56 éves férfi a sürgősségi osztályon kötött ki, miután mellkasi fájdalomra és légzési nehézségre panaszkodott. A férfi nemrégiben egy komplikált gerincműtéten esett át, melynek során a csigolya egy részébe speciális orvosi cementet fecskendeztek.

Az eljárás nagyon ritka mellékhatásaként előfordul, hogy a cement a csontból más területekre szivárog, így elzáródást, embóliát okozhat. Az 56 éves páciensnél a cement a csontból az erekbe került, ahol megkeményedett, majd a rög a vérrel a szívbe vándorolt. Az orvosoknak szerencsére sikerült eltávolítaniuk a nem mindennapi tárgyat a férfi szívéből.

Evőpálcika az orrban

Az eset a The Journal of Emergency Medicine hasábjain jelent meg. Egy tajvani nő egy hétig mászkált evőpálcika darabokkal az orrában anélkül, hogy tudott volna róla. Az asszonynak tükörbe nézés közben tűnt fel, hogy mintha valami szürke dolog lenne az orrában, ekkor fordult orvoshoz.

Az eset előzménye, hogy a tajvani nő korábban verekedésbe keveredett, és a dulakodás közben annyira elvitte a hév, hogy észre sem vette, ellenfele evőpálcikákkal támad rá.

Trópusi betegség az akváriumból

Egy 57 éves marylandi nő úgy kapott el egy ritka trópusi betegséget, hogy soha életében nem hagyta el az államhatárt. Az asszony lázzal, köhögéssel és mellkasi fájdalommal került kórházba. A vizsgálatok során kiderült, hogy melioidózissal fertőződött, amit egy baktérium okoz, és gyakran halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés leginkább Délkelet-Ázsiára és Thaiföldre jellemző.

A szakemberek kiderítették, hogy a fertőzést a nő egyik trópusi hala hordozta, amit akváriumtisztítás közben kaphatott el.

Airsoft fegyver tölténye az orrban

Egy tinédzser mintegy 8 éven keresztül élt együtt egy airsoft fegyver töltényével az orrában. A családdal folytatott konzultáció során kiderült, hogy a fiút 9 éves korában orron lőtték egy légpisztollyal, de mivel nem tapasztalt tűneteket, szülei nem vitték orvoshoz. A töltényt az idők során szövet nőtte körül, ami rendkívüli módon hátráltatta a diagnózis felállítását.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság