João Pedro de Magalhães professzor a gyógyszeripar közelgő forradalmát ígéri

A Liverpooli Egyetem Interactive Genomics öregedést vizsgáló kutatócsapatának vezetője úgy látja, hogy a szenolitikus farmakológia kinőtte a jelenlegi kereteit, és az olyan húzónevekkel mint a rapamycin, a Calico, illetve a megindított humán klinikai tesztelések a gyógyszeripar forradalma várható.

A hosszú élettartamhoz kapcsolódó gének felfedezése és szabályozása óriási szenzáció volt, azonban a génfeltárások arányának csökkenésével az érdeklődés kissé apadni kezdett a terület iránt. Ugyanakkor a szenolitikus gyógyszeripar és az alakuló biotechnológiai vállalatok száma továbbra is dinamikusan növekedő pályán van.
Magalhães professzor szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy bebizonyosodott: az öregedés gyógyszeres terápiával késleltethető a vizsgált állatmodellekben, az eredményeket pedig a tudósok szeretnék a humán gyógyászatba is átültetni.

Több kísérlet és a meglévő gyógyszerek felhasználhatósága

A Liverpooli Egyetem tudósa vallja, hogy a mesterséges intelligencia döntő fontosságú lesz az öregedés ellen vívott küzdelem során, ugyanis a gép képes akár milliószor millió adatot is szűrni, és azonosítani a potenciális molekulákat és vegyületeket a gyógyszerkutatásokban. Az epigenetikai órák használatával kapott biomarker adatok felgyorsíthatják a farmakológiai kísérleteket, és lehetővé tehetik a személyre szabott orvoslás előtérbe helyezkedését.
Magalhães szerint a meglévő, engedélyezési folyamatokon átesett gyógyszerek rendkívüli tartalékot jelentenek a kutatások szempontjából. Ezek újrahasznosítása és indikációbővítése évekkel rövidítené le a kutatás folyamatokat. (Ilyen például a rapamycin, amit eddig immunszuppresszáns hatóanyagként alkalmaztak, ám néhány évvel ezelőtt öregedésgátló hatását is felfedezték.)
A professzor kiemeli, hogy a rendelkezésünkre álló gyógyszerek ismételt vizsgálata mellett több ember kísérletre is szükség lenne. Véleménye szerint rangsorolni kellene a potenciális szenolitikus vegyületeket, és azonosítani azokat, amelyek esetében minimális mellékhatás-kockázat áll fent. Ezt követően pedig minél előbb meg kell kezdenünk a humán tesztelések klinikai folyamatait, ha nem akarunk szembenézni az elöregedő társadalom mérhetetlen problematikájával.
Forrás: longevity.technology

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság