A bor fogyasztása tényleg besegít a hosszabb életbe?

a-bor-fogyasztasa-tenyleg-besegit-a-hosszabb-eletbe

Napi egy pohár bor elfogyasztása maga az egészség – vagy mégsem? Azokban az országokban, ahol kultúrája van a borfogyasztásnak szembetűnően alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, és a várható élettartam is magasabb. Napi egy pohár bor valóban meghosszabbítja az életedet?

Először is nézzük a tudományos hátteret: miért is tartjuk egészségesnek a bort? A kutatások szerint a polifenolok, azaz a borban található antioxidánsok védelmet nyújtanak a sejteknek a szabad gyökök egészségkárosító hatásaival szemben. Ismert, hogy a szabad gyökök olyan betegségek kialakulásával hozhatók összefüggésbe, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri elváltozások. A bor a polifenoloknak köszönhetően elviekben képes lehet csökkenteni a fenti betegségek kialakulásának kockázatát.

Elviekben? Most akkor jó a bor vagy nem?

Az italban található polifenolok kétségtelenül hatásos egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Egy, az American Journal of Epidemiology folyóiratban publikált tanulmány úgy találta, hogy napi 800 milligramm flavonoid (a borban megtalálható polifenolok egy fajtája) bevitele 24%-kal csökkenti a halálozás kockázatát.

A gond csupán az, hogy a 800 milligramm flavonoid beviteléhez rengeteg bort kellene meginnod. Egészen pontosan 133 pohárral naponta. Egyértelmű, hogy ilyen mennyiségű alkohol napi szintű fogyasztása teljesen ésszerűtlen. Ennyi? Akkor a bor egészségvédő hatása városi legenda lenne csupán?

Nem egészen! Az American Heart Association ajánlása szerint a mérsékelt mennyiségű borfogyasztás növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét, csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, védi az artériákat, valamint javítja az ereket bélelő sejtek működésének hatékonyságát. Ami szegről-végről azt jelenti, hogy a mértékletes borfogyasztás hozzájárulhat az élet meghosszabbításához.

A szakemberek azonban óva intenek. A túlzott alkoholfogyasztást ugyanis rengeteg tanulmány összekapcsolja a rákkal és a májzsugorra. Sőt, a legújabb kutatások szerint az alkohol bomlása során keletkező melléktermékek akár DNS-károsodást is okozhatnak a szervezetben.

Szakértők szerint, ha nem áll fent valamilyen alapbetegség, napi egy pohár jó minőségű vörösbor elfogyasztása nem okoz problémát, inkább némi egészségügyi előnnyel jár. Alapbetegség esetén pedig mindig ki kell kérni az orvos véleményét.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság